MÚSICA
Cultura 12/03/2011

El Sónar dibuixa el mapamundi de l'electrònica

La 18a edició del festival Sónar reunirà a Barcelona músics electrònics dels cinc continents. Del 16 al 18 de juny hi actuaran, entre d'altres, The Human League, M.I.A., Steve Reich i Ryuichi Sakamoto.

Xavier Cervantes
2 min
El Sónar dibuixa el mapamundi de l'electrònica

Barcelona.El Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia, Sónar, ha estructurat la programació de la divuitena edició amb el propòsit de "dibuixar el mapamundi de l'electrònica actual". Així ho va explicar ahir a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm Enric Palau, codirector juntament amb Ricard Robles i Sergio Caballero del festival, que enguany té un pressupost de 3,7 milions d'euros, molt similar al del 2010.

La vocació universal es concreta en un cartell, encara obert a noves contractacions, amb més d'un centenar d'artistes dels cinc continents, inclosos Àfrica (els sud-africans Die Antwoord i Shangaan Electro) i Oceania (els australians Cut Copy).

Fidel a la lògica d'altres edicions, el festival, que se celebrarà del 16 al 18 de juny, combinarà els clàssics amb les noves tendències electròniques. Entre els primers destaca el grup britànic de techno-pop The Human League, que el 21 de març publicarà l'àlbum Credo , el primer en deu anys. Pel que fa a les noves tendències, Palau va recordar l'interès del festival per fer-se ressò dels "nous ritmes urbans britànics", i sobretot de "les derivacions més pop de l' underground ", representades per Katy B i Magnetic Man.

Els ritmes dels Estats Units

Un dels eixos del Sónar 2011 serà la producció nord-americana. En aquest cas no es tracta d'una consideració estilística sinó purament geogràfica, ja que aplegarà tant el nou pop negre de Janelle Monáe com el hip-hop conduntent d'Atmosphere o l'avantguarda rítmica de Tyondai Braxton, l'exlíder de Battles. Tot plegat seran una vintena d'artistes, entre els quals també hi haurà Steve Reich, un dels pioners del minimalisme nord-americà. Reich inaugurarà el festival el dijous 16 de juny a L'Auditori, amb un concert compartit amb els grups bcn216 i Synergy Vocals, que interpretaran les peces Double sextet i Music for 18 musicians .

La clausura del Sónar també serà especial. El diumenge 19 de juny el Teatre Grec acollirà l'actuació conjunta de l'alemany Alva Noto i el japonès Ryuichi Sakamoto, que presentaran el disc Summvs .

Enric Palau va pronosticar que el 2011 serà un any "fructífer per al techno més fosc i profund". Potser per remarcar aquesta idea, el cartell del festival dedica força espai a grans figures del techno com ara Aphex Twin, Surgeon i James Holden, que continuen renovant el gènere, i fins i tot ha incorporat l'espectacle audiovisual de gran format de Chris Cunningham, conegut per la seva faceta com a director de videoclips per a Aphex Twin i Björk.

L'expansió internacional

Després de l'experiència de l'any passat, el Sónar tornarà a celebrar una versió reduïda del festival a la Corunya, amb una vintena d'artistes, el dies 17 i 18 de juny. Abans, el 19 de març, el festival muntarà un A Taste of Sónar a Londres, per "acostar el festival al públic britànic", segons va explicar Palau.

Malgrat el terratrèmol que va afectar ahir el Japó, Ricard Robles va confirmar que de moment els dies 2 i 3 d'abril es manté l'organització del quart SónarSound a Tòquio, que torna a la capital japonesa després de cinc anys.

stats