LEGISLACIÓ MUSICAL
Cultura 13/09/2011

La UE allarga als 70 anys la protecció dels drets d'autor

Laia Forès
2 min
La UE allarga als 70 anys la protecció dels drets d'autor

Brussel·les.Els músics i les discogràfiques obtindran més beneficis econòmics en concepte de drets d'autor a partir d'ara. Els països de la Unió Europea van donar ahir el vistiplau definitiu a una directiva que amplia de 50 a 70 anys els drets d'autor de les produccions fonogràfiques. La iniciativa servirà per compensar, en part, la davallada d'ingressos que pateix el sector per la crisi econòmica global.

Els artistes i els productors musicals feia temps que lluitaven perquè s'ampliés la protecció dels drets d'autor a la UE, sobretot perquè fins ara es donava el cas de músics que començaven la carrera molt joves i es quedaven sense drets sobre les seves produccions anys abans de morir. Amb la nova directiva, Europa s'apropa a la legislació en la matèria dels Estats Units, país on els drets musicals duren fins a 95 anys després de la gravació. D'aquesta manera, els beneficis per autoria expiren quan els músics i cantants ja han mort i els artistes mantenen durant tota la seva vida els drets sobre les seves cançons. Artistes com ara Paul McCartney i Cliff Richard havien liderat una campanya a favor d'allargar la vigència dels drets d'autor a Europa. De fet, més de 38.000 autors, productors i cantants havien signat a favor de la iniciativa que finalment es va aprovar ahir.

La Federació Internacional de la Indústria Discogràfica (IFPI) va aplaudir la decisió dels socis europeus. El seu president, el tenor Plácido Domingo, va assegurar que la decisió és "especialment important" en un moment en què el desenvolupament dels serveis digitals a internet fa que la música arribi a més gent. La IFPI considera que, gràcies a la nova directiva comunitària, els artistes i els productors rebran "el tracte que mereixen".

La federació dirigida per Domingo també va destacar que la nova norma escurçarà la distància entre els drets dels músics europeus i els dels internacionals. La notícia també va ser ben rebuda per altres entitats del sector, com l'Associació d'Intèrprets Europeus (AEPO-ARTIS) i la Federació Internacional de Músics.

stats