POLÍTICA CULTURAL
Cultura 03/06/2011

Una nova agència de patrimoni gestionarà els museus públics

Ricard Martín
2 min

Barcelona.El departament de Cultura de la Generalitat contempla la creació de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Amb aquest ens es vol redefinir radicalment el mapa institucional català, perquè passarien a formar-ne part totes les institucions museístiques que són cent per cent propietat de la Generalitat. Segons l'avantprojecte en curs, la futura agència "gestionarà i dinamitzarà" els següents equipaments culturals: el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya, el Museu d'Art de Girona i el Centre de Restauració de Béns Mobles. Malgrat que consten al text inicial que es va publicar ahir, segons fonts de la conselleria en quedarien excloses la Biblioteca de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya. L'avantprojecte de llei -que respon al nom de llei de simplificació, d'agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l'activitat econòmica- pretén "simplificar els tràmits i fer més fàcil la burocràcia, fer economia d'escala i estalviar estructura", tal com va detallar ahir la conselleria de Cultura.

Segons va explicar a l'ARA Xavier Solà, secretari general de Cultura, "els equipaments portaran la gestió tècnica i econòmica de les institucions". Així, si la direcció d'un museu "porta el control econòmic dels visitants que hi entren, buscarà que hi entri més gent, ho voldrà rendibilitzar i guanyar prestigi. Els podrem fer treballar per objectius i els beneficis revertiran en els mateixos museus". Solà va posar com a exemple la gestió que va fer l'Institut de Cultura de Barcelona del Museu Picasso: la seva botiga ha passat a guanyar cinc milions d'euros l'any i ha permès l'ampliació del museu.

Ara bé, la direcció artística de les institucions la portarà directament l'agència. Solà explica que "encara s'ha de veure si hi haurà un director per a cada equipament o un per a cada tres, però hi haurà equipaments que s'hauran de repensar i redissenyar". La conselleria, per ara, preveu que al capdavant de la futura agència hi hagi Joan Pluma, director general de Patrimoni. Els funcionaris que treballen per a la resta d'ens passaran a dependre directament de l'entitat. Els ajustos estructurals també afectaran el CoNCA i la Institució de les Lletres Catalanes. Solà destaca, però, que només és un avantprojecte. Als directors dels museus se'ls va enviar el text ahir. Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya, ho confirma: "Ningú m'ha informat dels termes que apareixen en aquest avantprojecte ni de la seva publicació. Me n'he assabentat per una companya". Alcoberro, com altres entitats, ahir no va voler valorar l'avantprojecte de llei.

stats