SANT JORDI 2011
Cultura 20/04/2011

Els escriptors fan gira abans d'arribar a Barcelona

La llibreria Cucut de Torroella de Montgrí organitza un berenar literari amb un grapat d'autors gironins. És un dels mil actes organitzats per la Cambra del Llibre amb voluntat de descentralització.

Narcís Presas
2 min
Martí Gironell ja va signar un grapat d 'arqueòlegs a la llibreria Cucut. Aquesta setmana molts escriptors s'han deixat caure per les principals llibreries de les capitals de comarques.

Torroella de montgrí.Dues taules, l'una plena de llibres i l'altra de bona vianda, i divuit escriptors recitant textos amb l'Empordà com a fil conductor. Aquesta és la fórmula, un berenar literari a les portes de Sant Jordi, que la llibreria Cucut de Torroella de Montgrí es va empescar ahir per ajuntar la gran família de la literatura. Escriptors, editors, llibreters i, esclar, els lectors. Una vetllada distesa que va servir d'excusa per anar fent bullir l'olla de cara a Sant Jordi i de passada defugir la signatura de llibres convencional.

L'excepcionalitat de la data de Sant Jordi d'enguany, un dissabte de Setmana Santa, ha fet que des del Gremi de Llibreters, el d'Editors i el de Distribuïdors hagin decidit sumar sinergies, estendre els actes de Sant Jordi a tota la Setmana Santa i descentralitzar-los arreu del territori, amb activitats a Tortosa, Mataró i la d'ahir a Torroella de Montgrí, entre d'altres. I els escriptors, encantats. El berenar va resultar un espai informal on van poder conversar amb altres autors i compartir sensacions amb els lectors. Tot plegat en una atmosfera relaxada i maridat amb productes de la terra.

Els divuit escriptors van desfilar pel faristol -que més endavant acabaria caient- per llegir textos sobre l'Empordà. Alguns van fer-ne servir de propis, com Martí Gironell, que va llegir un fragment de La venjança del bandoler ambientat a Figueres, o Xavier Cortadellas, amb un fragment de La terra blanca sobre les Gavarres. D'altres, com Javier Zuloaga, van manllevar-los d'un empordanès il·lustre com Josep Pla. Pel que fa a la gastronomia, hi havia botifarra dolça, anxoves, bunyols i pa amb vi i sucre. I per fer-ho passar millor, una mica de vi, garnatxa o infusió de ratafia.

Sant Jordi a la vista

Una de les més aplaudides de la tarda va ser Montserrat Abelló, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. No podia fallar: va recitar poesia. Amb 93 anys, Abelló es va mostrar entusiasmada amb l'acte. També Maria Mercè Roca, que va destacar que permetia un espai de trobada entre escriptors i lectors, propiciat pel fet que Sant Jordi cau en un dia poc habitual que requereix "un plus d'imaginació" per part de tothom amb iniciatives com el berenar solidari. Joan-Daniel Bezsonoff, en canvi, ja hi està acostumat. Explica que a la Catalunya Nord estan acostumats a celebrar Sant Jordi en cap de setmana.

Rosa Font, premi Carles Riba de poesia, presagia un Sant Jordi amb més ambient a les ciutats petites. Per a Judit Pujadó serà el primer Sant Jordi com a autora i editora. Arriba amb el llibre Tombes i lletres , i preveu que la coincidència amb Setmana Santa farà que enguany se'n beneficiïn més els llocs de vacances. Els que seran a Barcelona firmant llibres el 23 d'abril seran Martí Gironell i Javier Zuloaga. El primer, situat entre els més venuts el 2007, porta L'arqueòleg i es confessa un mitòman "caçasignatures" que, per tant, li encanta signar els seus llibres. Zuloaga també està a gust entre les multituds del dia de Sant Jordi a Barcelona. Presenta Librería Libertad , la seva primera novel·la ambientada a Barcelona.

La setmana de Sant Jordi segueix en marxa i el dia D s'acosta amb l'esperança unànime que el bon temps acompanyi, tot i que aquest any els escriptors s'han curat en salut i han allargat el sant una vuitada. Actes com el d'ahir a Torroella de Montgrí el fan més amè. Va ser tot un banquet literari.

stats