Cultura 21/08/2012

La independència inspira la dansa

Sílvia Marimon
2 min
L'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes protagonitza l'espectacle DAD.Exe.

"Volem trencar estereotips, el festival vol impulsar la creació i la innovació en la dansa tradicional". Jordi Fosas, el director del Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, Ésdansa 2012, que enguany arriba a la seva trentena edició, té molt clar que la dansa folklòrica no és tan sols patrimoni del passat, sinó que també pot ser moderna. Per això el nom del festival porta el present d'indicatiu del verb ser , i presenta projectes que arrisquen, com DAD.Exe (Dret a decidir, Executable) .

Aquest espectacle, que es presentarà el divendres 24 d'agost, té quatre autors: Cesc Gelabert, Joan Serra, Montse Colomé i David Martínez. Interpretat per l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, DAD.Exe reflexiona sobre un tema tan actual com la independència i la relació de Catalunya amb Espanya. Els quatre coreògrafs han estat capaços, amb l'ajuda dels versos de poetes com ara Salvador Espriu, Pere Quart i Joan Maragall, de convertir en ball temes tan complexos com la Transició o la manifestació del juliol del 2010.

No és l'única proposta innovadora que es podrà veure. Fosas també destaca el grup portuguès Aqui Há Baile, que revitalitza el repertori de danses de l'Alentejo amb música d'arrel tradicional, rock, música clàssica i fado.

"L'altre pilar del festival és la dansa tradicional i popular, i perquè sigui popular la gent ha de ballar, sinó deixa de ser-ho", argumenta Jordi Fosas. Per animar tothom a sortir a la pista, el festival organitza setze tallers que ensenyen des del bolero mallorquí fins a la jota de les Terres de l'Ebre, passant pel tango arrabalero o les danses de tambors de Belize.

El festival també té una secció adreçada al públic familiar, El Petit Ésdansa, i aquest any ret homenatge al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, que celebra el seu vintè aniversari.

Del 21 al 26 d'agost, a les Preses, a tocar d'Olot, es podran veure 26 companyies de vuit països. Els que vagin a aquest petit municipi de la Garrotxa podran descobrir les danses de l'Índia, Veneçuela, l'Argentina, Armènia, Kabardino-Balkària i Belize. De Catalunya Fosas destaca Saragatona: "Ha fet una feina impressionant de recuperació de les jotes de les Terres de l'Ebre", explica. A les Preses també hi actuaran Aires d'Andratx, Bauma, el Grup de Dansa l'Alcúdia, Malakaton, Stukat del Bolet i Ramon Vilar Cantadors, entre d'altres.

stats