MÚSICA
Cultura 12/01/2012

Els 'indies' troben el seu forat al Festival Tradicionàrius

La 25a edició del Tradicionàrius aposta per la barreja de músics tradicionals i de pop-folk indie. És una de les propostes d'un festival que s'inaugura demà a Barcelona amb un concert especial de Xavi Lloses.

Xavier Cervantes
2 min
Els 'indies' troben el seu forat al Festival Tradicionàrius

BARCELONAQuim Soler, codirector del Festival Tradicionàrius juntament amb Jordi Fàbregas, va recordar ahir que "els Manel fan corrandes". És un dels exemples de les correspondències cada vegada més freqüents entre la música tradicional catalana i el pop-folk independent. És també una bona manera de presentar una de les novetats de la 25a edició del festival, que s'inaugura demà al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Barcelona amb el concert de Xavi Lloses i Marcel Marimon amb l'Escolania de la Quadratura del Cercle.

"Ens fa molta il·lusió veure com tota aquesta nova fornada d'artistes que s'emmarquen dins de l'indie o el pop-folk reconeixen la música tradicional com a font continuada d'inspiració", va dir Soler. Aquesta percepció ha dut el Tradicionàrius a programar els Concerts Suma, que aplegaran músics de diversa procedència estilística, com ara Miquel Gil amb Nico Roig, Pere Jou (del grup 4t 1a) amb Marta Rius i Ernest Crusats (de La Iaia) amb Jaume Arnella. La programació del festival, que s'allargarà fins al 30 de març, inclou també el concert de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi a L'Auditori, una fusió que respira el mateix tarannà que els Concerts Suma.

Difondre la música del país

L'ampliació del registre estilístic no representa un ruptura respecte de la línia artística, que, com va dir Soler, continua ajudant a "promocionar i difondre la música de casa nostra". El gruix de la programació del Tradicionàrius el conformen grups i artistes d'arrel tradicional com El Pont d'Arcalís, l'arpista Josep Maria Ribelles, Arianna Savall, Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries amb Pep Gimeno Botifarra, o el mateix Miquel Gil, que, a banda de l'actuació amb Nico Roig, presentarà en solitari el disc X marcianes , en el qual reelabora la música de tradició oral valenciana.

Pel que fa a la representació internacional d'aquesta edició, destaca la presència del grup occità Nadau, que actuarà en un concert organitzat amb la col·laboració de L'Auditori i el festival BarnaSants. Nadau, creat el 1973 a la Gascunya, és una formació essencial en la recuperació de la cultura popular occitana. També hi actuaran els piemontesos Chemin de Fer, el trio quebequès Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs i el grup de música cèltica Assembly Point, format per l'irlandès Eoghan Neff, el gallec Fernando Barroso i el portuguès Luis Peixoto.

Celebració sense nostàlgia

Tot i perdre entre un 10% i un 12% de pressupost respecte de l'any passat, el festival no ha volgut deixar passar l'oportunitat de celebrar com cal la 25a edició. "No volíem un atac massiu de nostàlgia", va dir Jordi Fàbregas. A canvi, han produït un espectacle inaugural titulat Les cançons de 1988 . Demà, després del tradicional seguici pels carrers del barri de Gràcia, la festa continuarà al CAT, on Xavi Lloses, Marcel Marimon i l'Escolania de la Quadratura del Cercle revisaran algunes de les cançons que van sonar a la primera edició del Tradicionàrius.

" Les cançons de 1988 serà un espectacle commemoratiu que després volem que també es pugui veure en altres festivals del territori", va explicar Quim Soler.

stats