Cultura 19/04/2014

Els irreductibles ‘brots verds’ del sector del llibre

Debuten per Sant Jordi noves llibreries i editorials i autors prometedors que planten cara a la crisi

Jordi Nopca
6 min

Barcelona“Som a l’any 2014 després de Crist. Tot el sector del llibre català pateix per la crisi... Tot? No! Un grup de d’editors, escriptors i llibreters indomables s’atreveixen a plantar cara una vegada i una altra a les lleis del mercat”. Astèrix i Obèlix podrien ser un bon referent per a les irreductibles noves veus del sector, que es resisteixen a buscar un camí alternatiu a la literatura per guanyar-se la vida. Per a tots ells, aquest Sant Jordi serà el primer que posen a prova els seus projectes.

Innovació i sacrifici

Els nous llibreters han de ser creatius des del primer dia

El mapa barceloní de llibreries es transforma. La Documenta i la Jaimes han canviat de localització, el Poble Nou s’ha convertit en un barri molt dinàmic gràcies a la hiperactivitat del llibreter Xavier Vidal, de No Llegiu, i Gràcia pot presumir de ser la Vila dels Llibres gràcies a la trentena d’establiments especialitzats, alguns d’obertura recent com La Caixa d’Eines i La Memòria. “La cosa està fumudeta, però nosaltres no podem comparar les vendes d’aquests primers mesos d’any amb les de temporades anteriors: vam obrir al novembre”, comenta Mireia Gispert, que juntament amb Xavier Cortès va llançar-se a la piscina obrint La Memòria.

“Hem optat per una classificació per blocs temàtics, on els lectors es trobaran barrejats gèneres com l’assaig, la novel·la, el còmic, la poesia i fins i tot el teatre -explica-. També fem una selecció de novetats, i acabem d’inaugurar una petita secció de llibre infantil relacionada amb temes socials”. Des de La Memòria són conscients que una bona manera de fidelitzar els visitants de la llibreria i de guanyar-ne de nous és plantejar un atapeït calendari d’activitats. “Hem tingut una resposta molt bona -diu Gispert-. Ara bé, teníem molt clar que les presentacions serien indispensables, així que no sé dir si ha estat el context, que ens ha estimulat a treballar en aquesta direcció, o és una particularitat nostra”.

Per a Olga Federico, Mireia Perelló i Tono Cristòfol, que van engegar La Impossible el juliol de l’any passat, les activitats també són imprescindibles. “A més de fer presentacions, tenim un club de lectura i hem engegat Vota la teva lectura, una iniciativa que consisteix en el fet que els lectors recomanen un llibre que han llegit i nosaltres l’exposem en una prestatgeria -explica Federico-. Ens agrada que el públic de La Impossible trobi les nostres recomanacions però també les d’altres lectors”. Federico i Perelló treballaven a Proa Espais fins que va tancar. “La nostra vocació són els llibres. Sabem que tenir el nostre propi projecte és difícil, però hi posem hores i molt d’esforç. La Impossible és casa nostra, i estem molt agraïts al suport dels clients i de la gent del barri”, resumeix la llibretera.

Aquesta mateixa setmana ha estat inaugurada la llibreria Calders al barri de Sant Antoni. “Obrirem de dilluns a diumenge de deu del matí a deu de la nit”, es proposa Isabel Sucunza, que tira endavant el projecte juntament amb Abel Cutillas. “És una bogeria que ens havíem plantejat fa molt de temps, però ens ha semblat que ara és el moment ideal -diu-. A més de fer presentacions en què intentarem fugir de les novetats, dedicarem un espai al coworking pensat per a gent del sector, editors, traductors i il·lustradors que fins ara treballaven per encàrrec però que, en alguns casos, han arribat a muntar les seves pròpies empreses”. La Calders vol ser, a més de llibreria, projecte cultural, i engegarà properament un blog vinculat al seu web que es dirà Passatgesi que comptarà amb col·laboradors de luxe com Jorge Carrión, Jenn Díaz, Sebastià Jovani, Raül Garrigasait i Joan Safont.

Sant Jordi, prova de foc

La diada és un dels moments de més visibilitat

“El dia 22 m’hauré de prendre moltes vitamines, perquè faig una presentació i tinc previst anar a tres festes. I per Sant Jordi, després de l’esmorzar del Regina encadenaré signatures de llibres des de les 11 fins a les 20 h. Fins i tot dinaré a l’editorial”. Aquestes són les intencions de Carla Gràcia, que des del seu debut amb la novel·la Set dies de Gràcia (Rosa dels Vents) ja ha estat traduïda al castellà i ho serà a l’italià i al francès. “És molt emocionant i bonic el que m’està passant, i ja sento els nervis de Sant Jordi -admet-. Sobretot firmaré en llibreries petites, perquè en les parades més grans és on hi ha més noms mediàtics, i aquest no és el meu lloc”. Gràcia creu que la crisi “ha reforçat la voluntat d’escriptors, llibreters i editors de fer coses noves, i és per això que neixen projectes”. I afegeix: “Quan et diuen que és impossible però t’atreveixes a tirar endavant el que vols fer, ha de funcionar. La crisi fa que neixin més escriptors de cor que d’indústria”.

Per la parada que La Impossible tindrà al número 102 de Rambla Catalunya hi passaran una seixantena d’autors, des de plusmarquistes de la signatura com Xavier Bosch fins a noms desconeguts que intenten fer-se forat a través de l’autoedició, com Eric Martínez. “Ens sembla una graella molt plural, en què predominen els autors en català però n’hi ha de tots els gèneres”, comenta Olga Federico. Un dels que passarà per la parada de La Impossible serà Yannick Garcia, que presenta el llibre de contes La nostra vida vertical, guanyador de l’últim premi Documenta. “La resposta dels lectors m’omple tant de felicitat que rebento les costures -admet-. La veritat: estic molt sorprès. Pensava que havia escrit un recull particular que potser li costaria de trobar un lloc, i de moment ha estat a l’inrevés: m’arriben moltes veus de lectors, amb edats i gustos força diversos, que hi connecten i s’ho passen molt bé”. Garcia va debutar el 2003 amb el poemari De dalt i de baix, i fa dos anys va publicar Barbamecs, però aquest serà el primer Sant Jordi que firmarà: “Faré de 10 a 20 h, amb pausa per dinar. Serà una bogeria en tota regla”.

Sergi Pons Codina, que es guanya la vida fent tatuatges, no esperava l’excel·lent acollida de la crítica literària, dels mitjans de comunicació i també dels lectors de la seva primera novel·la, Mars del Carib (Edicions de 1984). “Tinc un Sant Jordi bastant petat : signatures de llibres, una entrevista a la ràdio i una festeta al vespre -comenta l’autor-. Així com les presentacions de la novel·la em feien una mica de pal, perquè la gent et mira expectant a veure què diràs, Sant Jordi em fa molta il·lusió”. De moment, les peripècies del personatge principal de Mars del Carib, que combina els excessos amb una vida laboral precària, han rebut tres tipus de valoracions: “Hi ha lectors que en destaquen l’humor, d’altres que em diuen que s’hi han sentit identificats -sobretot per la part festiva- i un tercer grup que busquen una moralitat a la història i que, com que no la troben, el llibre no els agrada”.

Editors tenaços

L’Altra i Sembra Llibres, dues apostes fermes

Males Herbes, Raig Verd, Periscopi i Llibres del Delicte són algunes de les editorials petites del panorama català que han precedit el naixement de dues noves propostes interessants, L’Altra i Sembra Llibres. “Vaig ficar-me al món editorial per vocació, però quan vaig tenir la sensació que la perdia vaig pensar que necessitava un canvi d’aires -diu Eugènia Broggi, que ha publicat els primers quatre títols de L’Altra després d’una dècada a Empúries-. Els editors no operem a cor obert ni dirigim el país, però la nostra feina també té una responsabilitat social”. Broggi creu que és un bon moment per a una editorial petita: “En som molts, que lluitem per visibilitzar el llibre literari i la feina feta amb cura, des d’editors, llibreters i periodistes. Fa uns anys, la presència dels llibres de L’Altra hauria estat molt menor”.

També Joan Carles Girbés s’estrena com a editor independent havent treballat durant anys a Bromera. “És el primer any que em toca fer tots els papers de l’auca: acompanyo els autors, faig de cap de premsa i miro de convèncer els llibreters perquè tinguin els nostres títols”, explica. Sembra Llibres ha debutat amb una novel·la de Xavi Sarrià i un altre títol escrit a quatre mans per Esperança Camps i Empar Marco. “La temàtica social dels llibres és una declaració d’intencions”, comenta Girbés, que està en un moment en què “tot és alegria i il·lusió”: assegura que la resposta dels lectors -presencial i en xarxes socials- està sent molt bona. Després de conquerir el Sant Jordi barceloní, tornarà a València i provarà de fer forat a la fira del llibre que comença l’endemà de la diada.

stats