EL FUTUR DELS MUSEUS, ARXIUS I MONUMENTS
Cultura 29/03/2011

"En el patrimoni s'ha fet molta política de perdigonada"

Projecte "Farem el projecte del Catalònia o Museu de Societat" Espoli "No té cap sentit una subhasta entre Generalitat i Estat" Museu Blau "No ens hem assegut amb l'Ajuntanement"

I. Aragay / S. Marimon
3 min
Pluma vol que el patrimoni fotogràfic sigui un referent internacional.

Com afectaran les retallades?

Intentarem que afectin més les estructures que les seves xarxes. I pel que fa a les inversions, les coses engegades seguiran, però hi haurà replantejaments de calendari.

Hereta polèmiques endèmiques com els papers de Salamanca .

Ara hi ha acord en dues terceres parts dels documents, però s'ha produït una aturada a causa de la tramitació per part del ministeri de l'Arxiu de Salamanca com a Bé d'Interès Cultural, durant el qual, per prudència, i atès els recursos judicials interposats, s'ha decidit no treure res. La solució d'això és cosa de mesos o potser de setmanes.

També fa molts anys que està encallat el contenciós de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

Tant, que es remunta al 1934! Des que es va crear el patronat fa 4 o 5 anys, no s'ha mogut res.

Però la recent sentència del Tribunal Constitucional resol a favor de la Generalitat de Catalunya.

Sí: el TC diu que tenim dret a gestionar els fons propis catalans. Ara ens hem de posar d'acord amb la resta de comunitats i el ministeri sobre quins són aquests fons. És un pas endavant. Treballaré perquè es resolgui, però seria pretensiós dir que, després de 70 anys, ho resoldré.

Els últims temps s'ha produït una fuga de col·leccions patrimonials: fons Centelles, arxiu Balcells...?

Sí, però en els últims anys la incorporació d'imatges al patrimoni català també ha estat enorme. Ara hem de definir quines són les peces claus d'aquest país. La nostra aspiració és definir l'abast d'aquesta col·lecció i crear un inventari compartit i únic. La fotografia pot acabar sent un element de referència internacional com ho és Picasso.

Com pot competir la Generalitat en casos com el del fons fotogràfic de Centelles?

No té cap sentit una subhasta entre la Generalitat i l'Estat. L'Estat ha d'entendre que quan fa adquisicions d'aquestes ha de valorar la possibilitat que es dipositin en centres de Catalunya.

Quina participació tindrà la Generalitat al Museu Blau?

La llei preveu quatre museus nacionals. El de ciències naturals ha estat impertèrrit des del 1983. Ara l'Ajuntament ha decidit traslladar al fons de la Ciutadella al Fòrum. La Generalitat encara no s'ha assegut amb l'Ajuntament per discutir quina ha de ser la relació de treball.

I els altres tres museus nacionals?

Pensarem el Museu de Societat, que fusionarà història, arqueologia i etnologia. El calendari l'imposa la data de caducitat del Palau de Mar -seu del Museu d'Història-, que tenim llogat. Hem de decidir aquest mandat amb qui el fem, com i on. Hi ha sobre la taula una oferta de solar a l'Ajuntament de Barcelona.

L'Arqueològic de Tarragona...

La previsió és traslladar-lo a la seu de la Tabacalera. És una prioritat en la negociació amb el ministeri.

Això fa anys que es diu...

Fa anys que es diu però no es concreta. Cal prendre una decisió amb certa urgència.

Què farà l'Agència Catalana de Patrimoni?

Prestarà serveis a les xarxes i als centres. Serà com un ICIC del patrimoni.

Com ha trobat al parc monumental?

Ens haurem de plantejar molt seriosament com fer front a les urgències, que són Escaladei, Miravet, Sant Pere de Rodes i Empúries. Tinc la sensació que s'ha fet molta política de perdigonada. S'està actuant en molts fronts i no hi ha una reflexió al darrere.

La Generalitat participarà en el museu del disseny, el Dhub?

De moment, és una iniciativa local, de Barcelona.

Hi haurà museu d'arquitectura?

No està previst, la inversió prioritària estatal és Tarragona.

stats