ELS LLIBRES I LES COSES
Cultura 05/10/2011

I de regal, una capsa de 'borbons'

i
Ignasi Aragay
2 min

Amb l'allau d'atur i retallades que ens està caient al damunt, no sé fins quan podrem fer regals. Una solució és matar dos ocells d'un tret: per exemple, regalar una caixa de bombons que és un llibre, i viceversa. Cada capítol, un bombó. N'hi ha deu de diferents. Els trobareu sota l'enunciat Capsa de borbons , amb una portada a mig camí entre el vermell Nestlé i el daurat Ferrero Rocher. Una deliciosa curiositat. Guillem Verger i Anna Carbonell, historiadors i editors, en són els autors. El llibre el publica Fil d'Aram. Però anem al que interessa: el gust de cada bombó-borbó, una tria que conté tot un univers reial.

M'ha semblat especialment dolç el bombó d'Isabel II, escrit, com tot el conjunt, en un to desinhibit, farcit d'anècdotes i d'una desenfadada mala llet. Sí, aquest és de xocolata amb llet. La borbona va ser una gallina en un galliner: Zumalacárregui, Cabrera, Espartero, Prim, Narváez, O'Donnell... "Si el segle XVIII va ser el dels ministres (més o menys il·lustrats) i el darrer terç del XIX fins a la dictadura de Primo de Rivera l'etapa dels polítics, el període d'entremig va ser el dels militars". Un galimaties entre liberals i absolutistes (carlins), al seu torn dividits, cadascun d'ells, entre moderats i radicals. A més de militars, Isabel II també va saber envoltar-se d'amants, entre els quals un tal Enrique Puig Moltó, presumpte pare del futur Alfons XII.

El primer de la saga dels borbons espanyols és l'arxiconegut Felip V, dit el Animoso tot i les seves sovintejades depressions, que aleshores rebien el poètic nom de "malenconia". El liquidador de les llibertats catalanes i fundador de la Real Academia Española (1713) encara és recordat en algunes cases amb l'escatològic costum de batejar el wàter com a Can Felip.

Si Isabel II va viure envoltada de militars, Alfons XIII s'hi va educar. L'empremta castrense el va marcar tota la vida, amb la conseqüència de fer amistats tan perilloses com la de Francisco Franco. Amb Isabel II també l'unia l'afició a col·leccionar amants, que en el seu cas li van deixar una descendència gairebé tan nombrosa com la de la seva esposa, Victòria Eugènia de Battenberg, amb qui va tenir set fills (amb la desgràcia que diversos eren hemofílics). El dia de les noces, l'anarquista Mateu Morral quasi mata la parella. A Catalunya, l'amistat amb els polítics Antoni Maura i Francesc Cambó va acabar malament, i al rei li va quedar el sobrenom del Cametes . Unes cametes amb les quals el 1931 va marxar a l'exili.

stats