LLIBRES
Cultura 13/03/2014

El retorn de les Tres Bessones

Després del litigi pels drets d’autor, es reediten els contes de Roser Capdevila

Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaMés d’una generació va créixer amb les aventures de les Tres Bessones. A la televisió catalana es van arribar a emetre 104 episodis de les aventures d’aquestes tres nenes entremaliades a qui la Bruixa Avorrida enviava a diferents racons del món. “En aquell moment va ser la sèrie que més havia durat a Europa”, diu orgullosa la creadora dels dibuixos, Roser Capdevila. Feia més de sis anys, però, que els llibres d’aquesta prolífica i hiperactiva autora de somriure murri no es trobaven a les llibreries.

Un dels motius era el llarg litigi de Capdevila amb la productora Cromosoma. Al setembre, però, una sentència va donar la raó a l’autora, que va recuperar els drets sobre les seves creacions i els seus llibres. Segons el jutge, Cromosoma va actuar de “mala fe”, perquè va registrar, a partir del 1996, com a marca pròpia els dibuixos i els títols creats per Capdevila, sense que ella en fos conscient.

Ara Angle Editorial i Brot 72 (l’empresa creada per les tres bessones reals, les filles de Capdevila i inspiradores dels seus relats) han decidit reeditar la seva obra. I els primers a tornar a les llibreries són els orígens de la llarga trajectòria de l’autora: Som les Tres Bessones, Les Tres Bessones i la Caputxeta Vermella i El casament de la Bruixa Avorrida. Amb el retorn de les bessones i la Bruixa Avorrida, també es reedita -amb nous dibuixos i nous poemes- Viatge poètic per Catalunya, una obra conjunta de Capdevila i Joaquim Molas. “Ha estat difícil escollir els poemes, perquè hi ha paisatges a qui pràcticament ningú ha dedicat poemes, com Lleida, i d’altres, com la Costa Brava, que n’han inspirat molts”, explica Molas. Capdevila va fer els dibuixos des del seient de copilot del cotxe en una ruta que va fer recentment amb el seu marit.

Som les Tres Bessones és el primer conte de Capdevila. Explica el naixement de l’Anna, la Teresa i l’Helena. Es va publicar el 1983 i l’autora va dedicar el llibre a les seves filles. “Mai vam imaginar que acabaríem sent tan famoses”, explica Teresa Batet, una de les tres bessones. “Sovint m’han preguntat què passava amb els llibres, perquè els nens han vist la sèrie -diu Capdevila-. Com que la sèrie està molt inspirada en aquests llibres, sobretot en la col·lecció dels contes clàssics, em fa l’efecte que tindran acceptació”, afegeix. Capdevila, que no pot deixar de crear, assegura que amb la reedició li passa com quan rep una nova edició de llibres seus en coreà: “Em sento viva”.

És la primera vegada que Angle es llança al món infantil. “Brot 72 es va fundar el 2011 amb un doble objectiu: donar a conèixer l’obra de la Roser, com a artista, eclipsada per les bessones, i que tornessin els seus llibres a les llibreries. Aquests llibres que reapareixen són els de tota la vida, els clàssics, i molts dels que ara estan sent pares hi han crescut, hi ha un factor emocional”, detalla Batet. La presentació s’ha fet al Palau Robert, on es pot veure l’exposició dedicada a la il·lustradora, Llapis i... acció!, que ja ha superat el mig milió de visitants.

stats