Publicitat
Publicitat

AGRICULTURA

Agrofruit: un forat de 50 milions al gegant de les taronges

Imputen quatre directius del líder ebrenc en exportació de cítrics

L’exdirector general d’Agrofruit, Xavier Guarner, va sortir divendres de la presó en llibertat provisional amb càrrecs després de pagar una fiança de 90.000 euros. Guarner, que portava dos dies detingut, va negar-se a declarar davant el titular del jutjat d’instrucció número 2 de Tortosa. A l’antic màxim responsable d’aquest gegant de l’exportació de cítrics de les Terres de l’Ebre, encara en plantilla de l’empresa, se li imputen set delictes econòmics, presumptament comesos en la seva gestió al capdavant d’Agrofruit: falsedat comptable, administració deslleial, apropiació indeguda, insolvència punible, alçament de béns, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

També han quedat en llibertat provisional amb càrrecs els membres del consell d’administració Josep Forés i Fernando Ferrer, acusats d’administració deslleial i apropiació indeguda, i el president de l’empresa, Adolfo Algueró, per delictes que tindrien a veure amb l’ocultació del seu patrimoni per no fer front a futures responsabilitats civils i patrimonials.

La investigació policial, impulsada pels Mossos d’Esquadra, considera que els quatre directius estan al darrere del forat de 50 milions d’euros destapat a Agrofruit i assegura que els tres primers s’haurien embutxacat 275.000 euros. La investigació, batejada com a operació Àgora, va començar l’estiu del 2013 arran d’una denúncia en què s’apuntava que Guarner havia reconegut davant del consell d’administració que havia amagat importants pèrdues amb trucs comptables.

Segons els Mossos d’Esquadra, el directiu va idear un mètode de facturació fictícia que va mantenir fins que la situació va ser insostenible i es va veure abocat a sol·licitar concurs de creditors, moment en què va aflorar el forat de 50 milions. La policia detalla que aquestes operacions es produïen entre Agrofruit i Ebrefruit, empreses del mateix grup, però que en realitat haurien anat a parar als comptes particulars de l’exdirector i dels dos membres del consell d’administració.

Una versió que no coincideix amb la que donen des de l’empresa. Fonts d’Agrofruit sostenen que “ningú ha posat la mà a la caixa”, tot i que reconeixen les “irregularitats comptables”, que no van ser detectades per les auditories per les quals va passar l’empresa. Les mateixes fonts indiquen que Guarner continuarà en plantilla al seu actual càrrec de director comercial “perquè coneix molt bé el sector dels cítrics i té molts contactes”. Guarner va ser acomiadat fulminantment fa un any quan es va destapar el forat, però se’l va recol·locar després.

El principal exportador

Agrofuit està des de fa un any en concurs de creditors i actualment impulsa un pla de viabilitat, que fixa com a objectiu que aquest any s’arribi als 40 milions de quilos de cítrics. L’any passat se’n van vendre 31 milions, però en els anys de més bonança se n’havien arribat a distribuir 70, amb una facturació de 40 milions d’euros. Agrofruit és el principal exportador de cítrics de les Terres de l’Ebre i ven a l’exterior el 90% de la seva producció, sobretot a països del centre i nord d’Europa com Alemanya, Àustria, Suïssa i Dinamarca.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT