Almirall compra una empresa de dermatologia als Estats Units

Anuncia l'operació tres dies abans d'iniciar la negociació d'un ERO

La principal empresa del mercat farmacèutic espanyol ha protagonitzat la segona adquisició més rellevant dels últims deu anys, després de la integració el 2007 de la franquícia dermatològica alemanya Hermal, per 376 milions d'euros. Almirall va anunciar ahir la compra d'un altre grup, curiosament també dedicat a medicaments de prescripció per al tractament de la pell (acné, dermatosi, dermatitis i queratosi), però en aquest cas ubicat als Estats Units.

El laboratori català de la família Gallardo ja fa temps que ha canviat el focus de creixement d'Europa als EUA, el primer mercat mundial del sector. Així, la compra d'Aqua Pharmaceuticals permetrà afegir al grup uns ingressos anuals de 92,2 milions (127 milions de dòlars). La companyia nord-americana amb seu a West Chester (Pennsilvània) és una de les deu primeres en el segment de dermatologia, i té una plantilla de 122 treballadors.

Almirall pagarà inicialment 221,6 milions (305 milions de dòlars), més uns 16,4 milions d'addicionals per l'amortització d'uns actius fiscals a llarg termini. En total, doncs, un cost de 238 milions (305 milions de dòlars), que finançarà amb endeutament. A més, en funció d'una sèrie d'objectius regulatoris i comercials, Almirall hauria de desemborsar 54,5 milions més en el període 2014-2015. Segons el conseller delegat del grup farmacèutic, Eduardo Sanchiz, la compra els ofereix "la possibilitat d'impulsar" els seus propis productes als EUA.

L'interès d'Almirall en el segment de dermatologia ha estat una constant durant els últims anys. De fet, és líder a Alemanya en aquesta patologia i figura en el setè lloc a escala europea. Els seus productes estrella (Eklira, Constella, Sativex i la franquícia dermatològica) van créixer un 30% entre el gener i el setembre passats, fins als 166 milions, i representen el 32% del total de les vendes (a finals del tercer trimestre del 2012 suposaven només el 24%). El grup va registrar uns ingressos de 611,4 milions durant els primers nou mesos d'aques any, una caiguda del 13,5% sobre el mateix període de l'any passat. El benefici fins al setembre va registrar una davallada del 76,1%, fins als 21,8 milions. L'any passat, Almirall va tancar amb unes vendes de 900 milions i uns resultats de 77 milions, un 20% menys que el 2011.

Diversificació

Aquesta caiguda de la rendibilitat ve de lluny i ha forçat el redireccionament dels objectius de creixement. El mateix comunicat d'ahir de l'empresa justifica la compra d'Aqua Pharmaceuticals per diversificar el catàleg de productes i la penetració geogràfica. Això significa que no hi haurà cap àrea terapèutica ni cap zona mundial que representin més del 30% dels seus ingressos el 2014.

En aquest context, l'adquisició anunciada ahir s'emmarca en la plena reestructuració d'Almirall a Europa. Fa només dotze dies, la companyia va explicar que preparava un ajust de 250 treballadors al mercat espanyol, el 15% de la plantilla, de 1.696 persones. Sense especificar, també va assenyalar que reordenaria la seva activitat en altres països europeus. El grup té un total de 2.800 empleats a tot el món. La raó principal de la reestructuració és la caiguda de l'activitat per la sortida de molts medicaments del finançament públic i la competència dels genèrics. D'aquesta manera, la compra d'Aqua significa un clar missatge de la direcció d'Almirall als representants sindicals, que aquest divendres iniciaran la negociació de l'expedient, que hauria de concloure amb un acord el mes que ve.

Grifols invertirà 90 milions als EUA

El president de Grifols, Víctor Grífols, va explicar a la junta d'accionistes d'ahir que el grup mantindrà les inversions que havia previst Novartis als Estats Units (EUA) amb la construcció d'una nova planta de la divisió de diagnòstics. La inversió arribarà als 90 milions d'euros. Grifols ha comprat fa poc la divisió de medicina transfusional del grup suís Novartis, amb l'objectiu de dominar tota la cadena, des de la donació de sang fins a la transfusió. El president del grup també va assegurar davant els accionistes que l'any que ve la companyia normalitzarà el dividend, que aquest any ja s'ha reprès.