REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 15/08/2013

Banc Sabadell revifa l'interès per la subhasta de CatalunyaCaixa

L'entitat estudiarà l'operació si es concreten els ajuts públics

i
Toni Garganté
2 min

Barcelona.El banc que presideix Josep Oliu ha recuperat l'afany per formar part del procés de participació de CatalunyaCaixa. En les últimes setmanes, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), el principal accionista de l'entitat a vendre, ha admès que activarà tots els ajuts possibles perquè la subhasta sigui un èxit. Aquests avantatges es podrien concretar en un esquema de protecció d'actius (EPA) i en l'activació dels crèdits fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el cost per al comprador en la privatització de CatalunyaCaixa seria molt petit, tal com va passar en les subhastes de la CAM (Banc Sabadell), Unnim (BBVA) i Banc de València (CaixaBank). Precisament, el segon intent de privatització del març passat va fracassar perquè els candidats no van acceptar presentar ofertes vinculants per una entitat que el FROB valorava en 900 milions d'euros. Ben al contrari, el Santander, BBVA, el mateix Sabadell, el Popular i Kutxabank van demanar al ministeri d'Economia que activés un EPA per protegir els crèdits dubtosos de pimes i particulars. Des de llavors, el FROB ha reconsiderat la seva postura, perquè s'ha adonat que CatalunyaCaixa perdia valor en comptes de guanyar-lo.

Aquest viratge de l'organisme públic que dirigeix Antonio Carrascosa ha fet replantejar l'escàs interès del Sabadell a ampliar la seva presència a Catalunya, especialment després de comprar l'antiga Caixa Penedès, van explicar fonts del sector. Amb tot, l'objectiu real del banc vallesà és créixer a Madrid, on té una quota de mercat d'un 4%, molt inferior a la mitjana de l'entitat a Espanya. CatalunyaCaixa manté 150 oficines a la zona d'influència de Madrid, que ha posat en venda, obligada per Brussel·les, fa cinc mesos i que encara no han trobat comprador.

Amb les adquisicions de Caixa Penedès i de Banco Gallego, el Sabadell considera que ja ha completat el mapa de creixement al mercat espanyol, però el conseller delegat de l'entitat, Jaume Guardiola, va afirmar en l'última roda de premsa de resultats del 25 de juliol que "si es presenta alguna oportunitat s'estudiarà des d'un punt de vista financer".

Fins ara, les altres entitats que han mostrat interès (Santander, CaixaBank i Popular) han expressat arguments similars. Tot depèn també d'un altre factor: l'ajust laboral. L'expedient de regulació pendent, que podria afectar fins a 3.000 treballadors, l'havia d'assumir el comprador amb les condicions de la subhasta del març passat. La nova situació ha fet aconsellable que sigui el FROB qui assumeixi la reducció de la plantilla.

stats