REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 30/01/2013

El Banc d'Espanya tutelarà el retorn de les preferents

El PP i el PSOE van pactar ahir crear una comissió de seguiment que vigilarà els arbitratges iniciats a CatalunyaCaixa i Novagalicia per tornar els diners de les preferents. Ara també s'hi inclourà Bankia

i
Toni Garganté
2 min
Un grup d'afectats per participacions preferents de Bankia es manifesten a Madrid per aconseguir que l'entitat financera els torni la inversió que van fer.

BarcelonaMés filtres i vigilància en el conflicte obert entre els bancs i els clients per la comercialització de participacions preferents. El Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) encapçalaran una nova comissió de seguiment que supervisarà els sistemes d'arbitratge iniciats a les entitats propietat de l'Estat, com CatalunyaCaixa i Novagalicia. En tots dos casos, els respectius governs autonòmics han creat fórmules d'arbitratge que en la pràctica totalitat dels casos donen la raó al client. Això sí, primer hi ha d'haver el consentiment de l'entitat financera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els grups parlamentaris del PP i el PSOE van acordar ahir la creació de la comissió, que presidirà Elvira Rodríguez, la màxima responsable de la CNMV. La vicepresidència estarà en mans del Banc d'Espanya. Les tasques de l'organisme seran elaborar un informe mensual estadístic de l'evolució dels arbitratges i de les característiques dels afectats i fixar els criteris objectius i del perfil de l'inversor en les sol·licituds.

L'advocada del col·lectiu Ronda Montse Serrano adverteix que tot plegat suposarà un nou filtre que retardarà més el pagament de la inversió als afectats. En el mateix sentit, el secretari general de l'associació d'usuaris Adicae, Jofre Farrés, assegura que la nova mesura és una "ingerència" i una manera de justificar "el que no s'havia fet fins ara: quan no es vol fer res es crea una comissió".

Fonts del sector indiquen que en el cas de CatalunyaCaixa s'han superat els 3.000 arbitratges, que invaliden una posterior via judicial i abarateixen els costos tant per als clients com per al banc afectat. Des del departament d'Empresa de la Generalitat es valora de manera positiva la creació de la comissió, perquè inclourà els afectats de Bankia, que a Catalunya suma l'antiga Caixa Laietana. Però les mateixes fonts afegeixen que caldrà veure com queda el paper de l'administració catalana en la supervisió de l'arbitratge amb la irrupció de la CNMV i el Banc d'Espanya en tot el procés. L'ampliació del sistema arbitral també podria beneficiar altres entitats que no han estat nacionalitzades però que han rebut ajudes del rescat bancari europeu. Aquest podria ser el cas de Banco Mare Nostrum (BMN), que va absorbir Caixa Penedès. BMN ha venut el negoci financer a Catalunya i Aragó a Banc Sabadell, però les preferents han quedat fora de l'acord.

Els treballadors, també afectats

D'altra banda, fonts del Sindicat d'Estalvi de Catalunya (SEC), majoritari a CatalunyaCaixa, remarquen que en tots aquests acords d'arbitratge els treballadors de l'entitat financera en queden fora. El SEC negocia una solució per a ells i els seus familiars més directes, que també van comprar preferents. CatalunyaCaixa manté una plantilla de 7.000 treballadors.

stats