BANCA

La Caixa ven més accions de CaixaBank del que tenia previst

La Caixa va disminuir ahir finalment la seva participació a CaixaBank en un 8,63%, després de la venda d'accions i bons entre inversors institucionals i qualificats. Així, el pes de l'entitat en el banc que va crear el juliol del 2011 es reduirà el 2017 fins al 55,72%. El volum de l'operació es va situar en els 1.650 milions d'euros, en comptes dels 1.500 milions previstos dimecres.

La col·locació hauria pogut ser encara molt més elevada, tenint en compte que la demanda es va situar en els 4.500 milions, és a dir 2,7 vegades superior a l'oferta inicial. Aquest èxit contrasta amb la rebuda que va tenir l'operació a la borsa, on les accions de CaixaBank van patir una caiguda del 9,96% en la sessió d'ahir. Aquesta davallada es va produir perquè el preu de la col·locació de les accions va ser de 3,5 euros, inferior a la cotització amb què va tancar dimecres (3,78 euros).

D'aquesta manera, CaixaBank es va desprendre de 257 milions de títols, equivalents al 5,26% del capital, per un valor de 900 milions. L'emissió de bons es va tancar en els 750 milions, que es desemborsaran el 25 de novembre, amb un venciment el mateix dia del 2017. El preu de bescanvi fixat per a aquesta última data és de 4,55 euros l'acció, una xifra que representa una prima del 30% sobre la col·locació d'ahir.

Si es bescanvien tots aquests bons en la data de venciment de quatre anys i també es transformen en accions les obligacions convertibles vives, la participació de La Caixa a CaixaBank es reduirà fins al 55,72%, més a prop dels desitjos de Brussel·les, que ha demanat que les antigues caixes (que es convertiran en fundacions l'any que ve) redueixin les participacions en els seus bancs per sota del 50%.

La col·locació combinada d'accions i bons suposarà també un augment del nivell de solvència de La Caixa, que incrementarà en un punt percentual el capital de màxima qualitat fins al 12,9% (el de CaixaBank seguirà igual).

Petits accionistes

L'operació encara tindrà un tercer efecte, perquè la reducció de la participació de La Caixa a CaixaBank significa un creixement automàtic dels petits accionistes.

El tram minorista s'haurà reforçat dels 365.000 accionistes als 745.000 actuals. El capital que circula lliurement a la borsa s'haurà més que duplicat des del juliol del 2011, i passarà del 20% inicial al 44% després de l'operació de venda d'ahir. La col·locació de La Caixa ha estat la segona feta pel grup financer català aquesta setmana. CaixaBank ja va fer una operació similar per desprendre's d'un 2,5% de les accions que controla a la petroliera Repsol.

Més continguts de