REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

CaixaBank alerta d'un excés de concentració amb les privatitzacions

Nin critica que les entitats nacionalitzades han iniciat una altra 'guerra de dipòsits'

El vicepresident de CaixaBank, Joan Maria Nin, va reconèixer ahir la possibilitat que les autoritats de Competència "puguin posar un límit" als nivells de concentració bancària al mercat espanyol per sobre del control d'una quota del 30%. Aquesta situació es podria donar un cop privatitzades Novagalicia i CatalunyaCaixa. L'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), vol subhastar les dues entitats en els pròxims tres mesos, i el banc del qual Nin també és conseller delegat estudiarà presentar ofertes.

El també conseller delegat de CaixaBank va explicar: "L'entitat comptava amb una quota de mercat del 10%, i ara tenim prop d'un 15%, una posició semblant a la dels nostres competidors, Santander i BBVA". Respecte als països que han reestructurat la banca, va afegir: "L'experiència ens diu que quotes d'entre el 20% i el 30% entre els tres primers bancs són normals". Més enllà d'aquests percentatges, es podria produir un excés de concentració, va alertar Nin.

CaixaBank disposa d'una quota en volum de negoci (crèdits més dipòsits) del 14,7% a finals de setembre, segons les dades presentades ahir per l'entitat. La penetració en nombre de clients (13,7 milions d'usuaris) s'eleva fins al 27,4%. Precisament, Nin va remarcar aquest guarisme i va afegir que un 22,7% dels espanyols tenen CaixaBank com a primera entitat de referència.

Sobre el procés obert de privatitzacions, el responsable de CaixaBank va admetre que falta per concretar el tractament dels anomenats crèdits fiscals (DTA's) per definir les ofertes que presentarà el banc, que ara mateix està centrat en NovaGalicia. Amb tot, va considerar "no excloent" la participació en la posterior subhasta de CatalunyaCaixa. Nin va parlar d'altres aspectes de la reordenació bancària, com el rebrot "intolerable" de la guerra de dipòsits, les proves d'estrès europees que es faran l'any que ve i la llei de caixes.

Joan Maria Nin va ser molt clar quan va etzibar que totes les entitats que han triat oferir tipus d'interès desorbitats a la clientela "han caigut". "Ara el que no pot ser és que siguin les entitats públiques que hem contribuït tots a salvar les que facin això", va afegir. Sobre els tests europeus del 2014, Nin va demanar el mateix rigor que en les proves de resistència practicades l'any passat en el rescat financer espanyol. "Això donarà credibilitat a tot el sistema", en l'horitzó de la unió bancària europea.

I pel que fa a la llei de caixes, el vicepresident de CaixaBank va explicar que el govern espanyol i la banca negocien amb Brussel·les solucions pactades en tres temes de la normativa: els dividends, la creació d'una reserva especial i la incompatibilitat de càrrecs entre les fundacions i els bancs que han creat. Nin, que va arribar a repetir fins a nou vegades que "hi ha d'haver diàleg dins del marc de la llei" sobre el debat independentista català, va afirmar que l'economia estava retrobant "la confiança dels mercats", tot i que les pimes encara patiran problemes de finançament.

Beneficis de 458 milions

CaixaBank va obtenir uns beneficis de 458 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, amb un augment del 164,5%, a causa de la integració dels negocis de Banca Cívica i Banc de València. Els sanejaments del període van arribar als 5.956 milions, dels que 3.449 milions es van compensar contra resultats.

El capital de màxima qualitat de l'entitat es va situar al setembre en el 12,5% i la liquiditat va superar els 66.000 milions. Els crèdits a la clientela es van reduir un 3,5% i la morositat va créixer fins a l'11,4%.

El BBVA guanya el 85,8% més al setembre

El BBVA també va presentar resultats ahir. Els beneficis es van situar al setembre en els 3.077 milions d'euros, un 85,8% per sobre del mateix període de l'any passat. Amb tot, els guanys a Espanya van baixar un 53,8%, fins als 1.033 milions, especialment per l'impacte de l'eliminació de les clàusules terra. El conseller delegat, Ángel Cano, va pronosticar que el crèdit començarà a créixer a partir de la segona meitat de l'any que ve, tot i que en el conjunt de la mitjana del 2014 encara mantindrà una inèrcia negativa, informa Europa Press. L'entitat repartirà un dividend del 40% del benefici, i suprimirà el pagament de gener de l'any que ve, fent cas a les recomanacions del banc d'Espanya.

Més continguts de