REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 20/07/2013

CaixaBank s'interessa per la xarxa de Madrid de CatalunyaCaixa

El Santander es manté com la primera opció per comprar l'entitat si hi ha diners públics

i
Toni Garganté
2 min
El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha decidit per tercera vegada en un any engegar una subhasta per privatitzar CatalunyaCaixa.

Barcelona.CaixaBank estudiarà presentar una oferta no vinculant a les subhastes de CatalunyaCaixa i Novagalicia, les dues peces grosses que queden per privatitzar del rescat financer espanyol, exceptuant Bankia. Fonts financeres van explicar que l'entitat que presideix Isidre Fainé s'ha interessat en la xarxa de 113 oficines que CatalunyaCaixa manté a Madrid i que ha de vendre obligatòriament per voluntat de Brussel·les. L'entitat que encara presidia Adolf Todó va contractar a l'abril el banc d'inversions Nomura per col·locar les sucursals al mercat, operació que encara no s'ha produït, en un sector en què si alguna cosa sobra són oficines.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les mateixes fonts van indicar que les autoritats europees no acceptarien que CaixaBank s'adjudiqués l'entitat catalana sencera. El primer banc espanyol per volum d'actius té una quota del 32,55% a Catalunya, que s'incrementa fins a superar el 50% per nombre de clients. Això significa que un de cada dos usuaris de banca té obert un compte a l'entitat amb seu a la Diagonal de Barcelona. En cas que CatalunyaCaixa passés a l'òrbita de CaixaBank, la quota s'incrementaria sobre el 65% del mercat català, una posició de domini que Brussel·les difícilment podria veure amb bons ulls. A més, les duplicitats que es produirien amb les 600 sucursals que CatalunyaCaixa aportaria a CaixaBank multiplicarien els costos laborals, tenint en compte que aquest últim banc ha negociat recentment un ajust de 2.600 treballadors per la incorporació de Banca Cívica. La mateixa CatalunyaCaixa manté latent la seva pròpia reducció de plantilla.

CatalunyaCaixa ha rebut més de 12.000 milions en ajuts públics, cosa que significa que les autoritats europees vigilen amb lupa on van a parar els diners. Això representa que Brussel·les podria vetar una operació en què intervingués CaixaBank, que ja ha absorbit la mencionada Banca Cívica i Banc de València, dues entitats prèviament estatalitzades.

Encàrrec a Citi

En tot cas, portaveus pròxims a CaixaBank van confirmar que l'entitat ha encarregat a Citi (banc nord-americà que es va situar al bàndol contrari per pilotar el quadern de venda de les dues subhastes fallides de fa un any i del març passat) i a JP Morgan l'elaboració d'una possible oferta per part de CatalunyaCaixa i Novagalicia. L'interès de l'entitat catalana per aquest últim banc és més clar, tenint en compte que el banc que dirigeix el conseller delegat Joan Maria Nin només té una quota del 6,6% en aquesta comunitat autònoma.

En tot cas, Banco Santander es manté com la principal opció per guanyar la subhasta de CatalunyaCaixa, sempre que hi hagi un esquema de protecció d'actius (EPA), és a dir, uns ajuts per a possibles pèrdues futures que podrien cobrir fins a 3.000 milions. El grup d'Emilio Botín és l'únic gran banc espanyol que encara no ha fet cap operació corporativa i sempre ha volgut augmentar la seva presència a Catalunya. El BBVA és el tercer en discòrdia, però ja va comprar Unnim fa un any, cosa que podria fer que centralitzés la seva atenció a Galícia.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha encarregat a BNP Paribas el quadern de venda de Novagalicia, mentre que N+1 substituirà Citi en la preparació del de CatalunyaCaixa. Les primeres ofertes no són vinculants, i serveixen per comprovar quins números presenta l'entitat en venda. Al cap d'un mes, el FROB decideix quines de les ofertes passen el tall, moment en què es presenten les ofertes en ferm.

stats