FINANCES PÚBLIQUES

Catalunya assumirà un terç de tota la reducció del dèficit autonòmic el 2014

La Generalitat necessitarà captar 1.200 milions d'euros, un 29,5% de l'ajust de les comunitats

La Generalitat té un repte majúscul per a l'any vinent: d'una banda, li tocarà assumir prop d'un terç de la reducció del dèficit autonòmic i, de l'altra, haurà de mantenir la seva promesa de fer tot aquest ajust sense retallades.

Suposant que Catalunya compleixi l'objectiu de dèficit per a aquest exercici (1,58% del PIB), l'any vinent la Generalitat es veurà obligada a fer un ajust d'almenys 1.200 milions d'euros. Això suposarà un 29,5% de la reducció del dèficit de les comunitats autònomes, segons la previsió del govern espanyol, que ahir va enviar a la Comissió Europea un resum dels pressupostos del 2014. El document inclou una estimació de com quadraran els comptes les comunitats autònomes en el període 2014-2015. L'Estat assegura que les comunitats rebaixaran 4.068 milions de dèficit l'any vinent, dels quals 1.200 milions correspondran a Catalunya.

L'any passat la Generalitat va aconseguir reduir el dèficit en 3.145 milions d'euros, una xifra sense precedents que va suposar un 24% de l'ajust de les autonomies. A falta de saber com evoluciona aquest any, la previsió per al 2014 és que l'esforç català s'elevi fins al 29,5%.

L'Estat calcula que el 2015 les autonomies reduiran el dèficit en uns 4.000 milions d'euros addicionals. Per a aquell any, la previsió ara mateix és que Catalunya hagi de fer un ajust d'uns 600 milions (sempre que hagi tancat l'exercici anterior complint l'1% d'objectiu de dèficit). Aquests 600 milions suposarien la meitat que un any abans i equivaldrien a un 15% de tota la reducció de les comunitats autònomes.

A tot això, la Generalitat segueix mantenint que l'any vinent no farà més retallades. En els últims mesos tant el president Artur Mas com el conseller Andreu Mas-Colell han afirmat reiteradament que s'ha arribat "al límit" i que ja no es pot retallar més sense desmuntar l'estat del benestar. "El 2014 no hi haurà menys despesa que el 2013", va insistir ahir una portaveu del departament d'Economia.

Revisió europea

Brussel·les haurà de supervisar ara el pla pressupostari que ahir li va enviar el govern espanyol. I no només això: també haurà de donar-li el seu vistiplau. Entre les mesures que la Unió Europea va impulsar arran de la crisi econòmica hi ha l'obligació per als estats membres d'enviar els pressupostos a Brussel·les perquè els examini. La previsió és que s'emeti un veredicte a mitjans de novembre, informa Laia Forès .

Brussel·les podria demanar retocs si creu que els comptes no s'ajusten a les línies marcades per la UE. Els governs europeus també hi hauran de donar el vistiplau. Al novembre hi haurà una reunió dedicada únicament a examinar els pressupostos dels estats membres.

El + vist

El + comentat