REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

CatalunyaCaixa afronta la reunió final per pactar l'ERO

Els sindicats preveuen avui una reunió llarga. "Ens han dit que hi ha encarregat servei de càtering per dinar i sopar", van explicar fonts de la negociació. El límit legal per pactar l'expedient de regulació de 2.395 treballadors acaba a mitjanit. La direcció de CatalunyaCaixa pot demanar una pròrroga, però sembla que no està previst, tenint en compte que hi ha pressa per enllestir tan aviat com es pugui l'ajust laboral i encarar la pròxima subhasta de l'entitat catalana.

I precisament per assegurar la venda, cal firmar un acord sense conflictes. Però les posicions estan allunyades, amb la referència dels ajustos firmats fa mesos a Bankia i Novagalicia. La direcció de CatalunyaCaixa ha millorat successivament les condicions, fins a oferir indemnitzacions de 30 dies per any, el mateix que a Bankia, i un topall de 22 mensualitats. El banc també ha acceptat pagar una prima per antiguitat de 1.500 euros per trienni.

Els representants dels treballadors segueixen considerant insuficients aquestes condicions, especialment perquè no inclouen la voluntarietat necessària perquè s'apunti a l'expedient qui vulgui. Si fos així, podrien marxar de l'entitat més treballadors de més de 50 anys, possibilitat a la qual la direcció de l'entitat es tanca en banda perquè la llei no ho permet.

En aquest sentit, el director general de Finances de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va reconèixer ahir que observaran amb interès la subhasta de CatalunyaCaixa prevista ara per al desembre. Amb tot, CaixaBank també es mirarà la possibilitat de comprar Novagalicia, l'altra entitat en venda que és a mans del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). De fet, la subhasta de l'entitat gallega s'ha de concretar abans que la de CatalunyaCaixa. Fonts pròximes al banc que presideix Isidre Fainé van admetre que hi ha més interès i més complementarietat amb Novagalicia.

Gortázar va remarcar en la seva participació en una jornada sobre bancs a Esade: "El que és lògic és que, si hi ha oportunitats de créixer, ens les mirem. Si surt bé, bé i, si no, també". Gortázar va explicar que la prioritat estratègica se centra ara en el mercat espanyol i més endavant l'entitat se centrarà en les participades internacionals (BEA, Erste Bank i Inbursa).

Nou pla estratègic del Sabadell

El Banc Sabadell seguirà just el camí contrari en el pla estratègic que presentarà a finals d'any. Després de multiplicar els actius i els clients els últims anys amb la compra de la CAM, la xarxa de l'antiga Caixa Penedès, les oficines de Lloyds Bank i Banco Gallego, el conseller delegat, Jaume Guardiola, va ser molt gràfic quan va remarcar que havien "abaixat la persiana", en referència a la venda de CatalunyaCaixa.

En una trobada amb periodistes posterior a la seva conferència a l'escola de negocis, Guardiola va afirmar que el banc vol desenvolupar un model de negoci nou a Madrid i que preveu seguir creixent en quota al mercat espanyol, però sense compres. L'ampliació de capital de 1.400 milions recentment tancada ja ha iniciat el procés internacional del grup, amb l'entrada de dos inversors de l'Amèrica Llatina.

Més continguts de