REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 08/08/2013

CatalunyaCaixa ven la gestió de l'àrea immobiliària a dos fons estrangers

Tot i que el preu encara no s'ha fixat, podria arribar als 40 milions

i
Toni Garganté
2 min
CatalunyaCaixa ha avançat en el pla de vendre les divisions de negoci que no són estratègiques, segons dicta el rescat bancari.

Barcelona.El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) accelera la reconversió de CatalunyaCaixa amb la vista posada en la subhasta de l'entitat que s'hauria de tancar abans d'acabar l'any. El memoràndum pactat l'any passat amb Brussel·les obliga l'entitat catalana a desprendre's de les parts de negoci que no es relacionin directament amb l'activitat de banca minorista i assegurances.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest marc, CatalunyaCaixa va acordar ahir vendre als fons nord-americans Kennedy Wilson i Värde Partners la seva plataforma de gestió immobiliària, que controla uns actius per valor de 8.700 milions d'euros. Segons Efe, el preu podria arribar als 40 milions. La propietat d'aquests habitatges, pisos, places d'aparcament i locals comercials i els préstecs associats seguiran sent propietat de l'entitat financera i del banc dolent .CatalunyaCaixa va traspassar al Sareb els actius immobiliaris tòxics, però va firmar un pacte pel qual gestionaria durant un any prorrogable aquests actius.

De fet, les 200 persones que treballen a la plataforma de l'entitat catalana són les que tenen més coneixement sobre els habitatges a vendre. Els dos fons estrangers han apreciat precisament aquest valor afegit i per això han comprat la plataforma a través d'un consorci, que serà el que administrarà els actius. Ara bé, l'operació no es tancarà fins a l'últim trimestre d'aquest any, perquè encara no se n'ha fixat el preu. Els fons compradors estan pendents de l'expedient de regulació que els sindicats i la direcció de CatalunyaCaixa començaran a negociar a partir del 20 d'agost. Aquest ajust laboral hauria d'enllestir-se al setembre, ja que el ministeri d'Economia vol activar la tercera subhasta de l'entitat per privatitzar-la abans d'acabar l'any.

Expedient de regulació

La intenció inicial del FROB i de Brussel·les passa per reduir la plantilla en una forquilla d'entre 2.000 i 3.000 treballadors. A hores d'ara no se sap si les 200 persones que integren la divisió immobiliària de CatalunyaCaixa quedaran afectades per l'expedient o bé passaran al nou consorci comprador. També es pot donar un cas intermedi. Així, el cost de la transacció no s'acabarà de concretar fins que els compradors nord-americans no sàpiguen quants treballadors assumiran. En tot cas, CatalunyaCaixa espera obtenir plusvàlues amb la venda, segons destaca un comunicat emès ahir.

La venda de la plataforma immobiliària del banc format per la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa és la primera d'aquest tipus que té lloc en la banca espanyola, i ha comptat amb l'assessorament de fins a quatre consultores: N+1, Deloitte Advocats, PwC i Uría Menéndez.

stats