FINANCES

CatalunyaCaixa tancarà més d'un terç de les seves oficines

CatalunyaCaixa, fruit de la integració de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa, ha concretat les oficines de les quals vol prescindir fins a finals del 2014. Un cop pactat l'expedient de regulació la setmana passada, pel qual 2.153 treballadors seran acomiadats, l'entitat ha elaborat la llista de sucursals que desapareixeran. El banc en mans de l'Estat va posar a la venda a l'abril les oficines de fora de Catalunya, un total de 316 sucursals, que encara espera traspassar a algun competidor.

Si no es pot acordar la venda, l'entitat que presideix José Carlos Pla haurà de tancar les oficines, segons van manifestar fonts del sector. La reducció de la capacitat instal·lada fora del territori d'origen del banc ha estat un manament de Brussel·les, que va introduir en una de les condicions del rescat bancari encara en vigor que les entitats rescatades (Bankia, CatalunyaCaixa i NovaGalicia) s'havien de concentrar a les zones d'origen i marxar de la resta del territori.

L'ajust es completarà amb el tancament de 141 sucursals a Catalunya. L'entitat, que pertany al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), tenia el 30 de juny 1.163 oficines i una plantilla de 7.344 persones, segons la memòria semestral dipositada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Sobre aquesta base, la suma de les 457 sucursals que ha de vendre o tancar suposa que la disminució de la xarxa serà del 38,5%, molt inferior a la reducció que s'imposava des de la Comissió Europea, que en alguns casos podia arribar fins al 60%.

Sucursals més grans

El tancament d'oficines a Catalunya suposa una reducció del 16%, la meitat sobre el 32% que s'ha ajustat el sector des del 2011. El Principat tindrà després del pla de reducció de capacitat 715 sucursals (498 a Barcelona, 34 a Girona, 53 a Lleida i 130 a Tarragona), segons van indicar fonts sindicals.

La xarxa de l'entitat tindrà menys oficines, però seran més grans. Els locals de només dos treballadors es reduiran en un 13%, mentre que els d'entre quatre i vuit treballadors representaran el 62% de les oficines. Aquesta xarxa de 715 oficines oferiran servei al 90% de la població catalana, amb una presència molt elevada en el 97% dels municipis de més de 10.000 habitants.

Un cop pactat l'expedient i definida la xarxa, s'acosta la subhasta de l'entitat, esperada per al desembre, segons les últimes previsions del FROB. Abans s'ha de dur a terme la venda de NovaGalicia. Amb tot, les mateixes fonts sindicals van manifestar que en aquest calendari tan just encara es podria produir la venda d'alguna divisió.

Més continguts de

El + vist

El + comentat