REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 01/08/2013

CatalunyaCaixa torna als beneficis i guanya clients

Obté uns resultats de 183 milions després de cinc trimestres seguits de pèrdues

i
Toni Garganté
2 min

Barcelona.Tots els sanejaments realitzats a CatalunyaCaixa, amb una injecció de més de 10.000 milions d'euros d'ajuts públics, s'han reflectit al compte de resultats. Ja al primer trimestre, l'entitat va comptabilitzar unes pèrdues gairebé testimonials de 18 milions. Els resultats coneguts ahir del primer semestre van significar el retorn als beneficis, després de cinc trimestres seguits amb números vermells, des del desembre del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, CatalunyaCaixa va generar 183 milions de resultats positius, que contrasten amb les pèrdues del mateix període del 2012, en plena època de provisions pels decrets del ministre De Guindos. El marge d'interessos de l'entitat, el que defineix el negoci purament bancari, es va situar a finals de juny en 264 milions, amb una reducció interanual del 5,9%, com a conseqüència del traspàs del crèdit promotor al banc dolent . Després d'aquesta reducció del risc, només un 2,1% dels actius en el balanç es relacionen amb el sector immobiliari. La morositat va arribar al 10,92% al final del semestre.

Els actius consolidats de CatalunyaCaixa es van situar en 69.163 milions, amb una disminució del 6,7%. Pel que fa al saldo de crèdit a la clientela, es va fixar en 37.220 milions, sense que l'entitat hagi facilitat la variació. El banc format per la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa ha superat el desgast del bescanvi de les participacions preferents i del deute subordinat, perquè els dipòsits no tan sols no es van reduir en els primers sis mesos, sinó que van augmentar un 2,8%, fins als 41.834 milions.

Només al juny, en plena crisi de la transformació de les preferents en accions, els dipòsits van augmentar un 0,5%. Un total de 77.205 dels 79.000 clients van obtenir liquiditat dels seus productes híbrids, independentment del resultat dels arbitratges iniciats. CatalunyaCaixa compta actualment amb un nivell de liquiditat de 17.000 milions, mentre que el capital de màxima qualitat se situa en el 9,77%.

Ajust laboral

L'entitat, en el capital de la qual el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) té una participació del 66%, ha pactat amb els sindicats iniciar les negociacions de l'ajust laboral pendent el 20 d'agost. Fonts dels representants dels treballadors van indicar que no hi ha una data fixada per acabar les converses, tot i les presses del FROB per pactar l'expedient, que podria afectar 3.000 persones.

De fet, el director general del FROB, Atonio Carrascosa, va afirmar ahir en una entrevista a Efe que l'organisme estatal vol vendre primer NovaGalicia, i pretén iniciar els contactes amb els possibles compradors al setembre. La subhasta de CatalunyaCaixa podria arrencar a mitjans d'octubre.

stats