FINANCES
Economia 16/07/2012

Condemna a Novagalicia per haver venut preferents il·legalment

Un jutge ha condemnat per primera vegada una entitat financera per irregularitats en la venda de participacions preferents. Novagalicia Banco haurà de tornar els diners amb interessos al client.

Ara
2 min

BARCELONAPrimera sentència contra les participacions preferents a Espanya. La justícia ha declarat nul·la la compra d'unes participacions preferents a l'antiga Caixanova, actualment integrada a Novagalicia Banco, després que es demostrés que l'entitat havia falsificat la firma d'un client.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els usuaris que es consideren estafats per les preferents tenen un problema difícil de resoldre: han de demostrar que la persona que els va vendre aquest producte no els va informar correctament de l'alt risc que tenia. En el cas que es va jutjar a Cambados (Pontevedra), la persona afectada va poder demostrar que l'entitat havia falsificat la seva firma gràcies a un informe pericial. L'entitat va fer servir la firma falsificada en un document en què s'afirmava que el client coneixia la naturalesa del producte, segons El Faro de Vigo . Novagalicia Banco haurà de tornar al client els 7.560 euros que tenia en preferents més els interessos generats des de l'octubre del 2011.

Dipòsit vs. participacions

L'any 2008 el client va anar amb 10.000 euros a contractar un dipòsit en una sucursal de Caixanova. "El director de la sucursal li va oferir un tipus de dipòsit d'alta rendibilitat que li permetia disposar dels diners en tot moment i que no tenia riscos", segons indica la sentència. Aquest suposat dipòsit eren, en realitat, participacions preferents.

Sis mesos més tard, l'afectat va poder retirar sense problemes una part dels diners. Però quan l'octubre del 2011 va intentar treure la resta dels diners (7.560 euros) l'entitat li va dir que era impossible.

La magistrada considera provat que el client no tenia prou formació (havia cursat fins a tercer de la desapareguda EGB) ni "profunds coneixements en matèria financera". Per aquest motiu, la jutge opina en la sentència que el client "ha de ser considerat un consumidor" i no un inversor.

Tots els usuaris que subscriuen productes d'alt risc estan obligats a passar un test d'idoneïtat. En aquest cas, el test afirma que el client "està familiaritzat amb els diferents grups de productes de risc mitjà" i que "ha fet inversions en productes de risc mitjà", cosa falsa, segons la jutge. La sentència afirma que "no s'entén" que s'oferís la compra d'un producte com les preferents a un client que mai havia fet operacions de risc. A més, el foli en què s'explicava que el venciment de les preferents era el 2050 "no estava firmat". Per tot plegat, la jutge assegura que "no hi va haver informació veraç".

stats