CRISI DE L'EURO
Economia 29/07/2012

Creixen els rumors que el BCE comprarà deute públic

La premsa alemanya va publicar ahir que el Banc Central Europeu planeja comprar deute espanyol per relaxar la prima de risc. Això podria formar part de la resposta integral que prepara Draghi.

Ara
2 min

BARCELONAMario Draghi va fer un gir inesperat dijous quan, en el pitjor moment per al deute espanyol des que va començar l'actual crisi, va anunciar que faria "tot el que sigui necessari per salvar l'euro". Poc abans de pronunciar aquestes paraules, la prima de risc havia assolit els 649 punts, el nivell més elevat a què s'ha arribat des que Espanya pertany a l'euro. Gràcies a aquesta breu frase, en pocs minuts la prima es va desplomar i aquell mateix dia va tancar en 561 punts. Des d'aleshores, no han parat de circular rumors sobre què significa exactament aquesta frase. Quins són els plans que té Draghi?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc Central Europeu vol comprar deute sobirà espanyol que actualment està en mans d'institucions financeres i d'inversors diversos, segons va publicar ahir el diari alemany Süddeustche Zeitung citant fonts de Brussel·les. Aquesta informació s'afegeix a d'altres que van en la mateixa direcció. Diverses fonts oficials europees van confirmar a l'agència Bloomberg que Draghi vol impulsar una resposta integral a la crisi que inclourà la compra de deute sobirà, una nova injecció de diners a la banca i una possible baixada de tipus d'interès.

Canvi d'estratègia

Sembla que alguna cosa està canviant a Europa després que el deute d'Espanya hagi arribat a nivells insostenibles i que aquesta mateixa setmana l'agència Moody's hagi posat el deute d'Alemanya en perspectiva negativa. Angela Merkel i François Hollande van ratificar les paraules de Mario Draghi en un comunicat conjunt emès dijous que confirmava el canvi d'estratègia europeu.

Aquesta setmana serà clau per saber quina forma agafa aquest gir en la política econòmica. Segons Bloomberg, Draghi es reunirà amb el president del Bundesbank, Jens Weidmann, per convèncer-lo de la necessitat d'impulsar aquesta nova estratègia. A més, durant la setmana el BCE celebrarà la seva reunió mensual, que sempre va acompanyada d'una roda de premsa en la qual Draghi podria aportar nous detalls sobre els seus plans per salvar l'euro.

stats