ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Economia 04/07/2012

Dimiteix el conseller delegat de Barclays

El conseller delegat de Barclays, Bob Diamond, ha dimitit en ple escàndol per la manipulació dels tipus d'interès. Diamond és el responsable del frau comès a Barclays entre els anys 2005 i 2008.

Vicenç Moliné
2 min
Dimiteix el conseller delegat de Barclays

BARCELONA.Tot l'escàndol al voltant de la manipulació dels tipus d'interès pels bancs britànics girava al voltant de Bob Diamond, conseller delegat de Barclays. El govern i els mitjans de comunicació del Regne Unit van aconseguir ahir que dimitís, de manera que la seva renúncia se suma a la de la seva mà dreta, Jerry del Missier, i la del president de l'entitat, Marcus Agius, que va plegar dilluns. La dimissió de Diamond, però, era la més reclamada per uns polítics desitjosos de mostrar-se intransigents amb un sector que ha esdevingut l'objecte d'indignació preferit dels britànics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La pressió externa sobre Barclays ha arribat a un nivell que podria afectar la imatge de la marca, un fet que no puc permetre", deia el comunicat en què Diamond va anunciar la seva dimissió.

Fa una setmana que l'Autoritat de Serveis Financers (FSA) -l'organisme supervisor del mercat britànic- i el seu equivalent als Estats Units van sancionar amb una multa rècord de 360 milions d'euros Barclays per manipular a la baixa el Libor. Aquest índex, fixat pels tipus d'interès que paguen els bancs britànics pels préstecs que es fan entre ells, té unes funcions semblants a l'Euríbor. El frau, comès entre els anys 2005 i 2008, estava pensat per amagar els problemes del sector i es va dur a terme sota la batuta del mateix Diamond, que en aquella època dirigia Barclays Capital, la divisió d'inversió del banc.

De fet, Bob Diamond està convocat a comparèixer avui en una comissió parlamentària creada pel primer ministre, David Cameron, amb l'objectiu d'identificar els responsables del frau i conèixer-ne l'abast, que podria implicar els principals bancs de Londres. La compareixença, però, sembla que girarà al voltant d'un document del 2008 filtrat per l'entorn de l'exconseller delegat, en què s'insinua que el subgovernador del Banc d'Anglaterra no només els va autoritzar a manipular els tipus d'interès sinó que els va animar a fer-ho.

Canvi de cultura

Adair Turner, director de la FSA, va filtrar el que Diamond va dir abans de la dimissió a la cúpula de Barclays: "Aquests són la mena de temes sobre els quals haurien de reflexionar, tot i que és cosa seva decidir fins a quin punt poden canviar... sota l'actual direcció".

Al seu torn, el ministre de finances britànic, George Osborne, va afirmar que la dimissió de Diamond "és un primer pas cap aquest canvi de cultura, aquesta nova era de responsabilitat".

El cas s'afegeix a les contínues polèmiques sobre els sous que reben els directius dels bancs britànics, molts dels quals amb ajudes públiques. Barclays va refusar les ajudes del govern però Diamond també estava en el centre d'aquesta polèmica com el banquer més ben pagat del Regne Unit gràcies als més de 30 milions d'euros que va cobrar el 2011 tot i no assolir els objectius que s'havia marcat. De fet, un 27% dels accionistes van votar en contra del pla de remuneració dels directius en l'última assemblea general i l'exconseller delegat va renunciar als seus incentius per calmar l'opinió pública després que es fes pública la manipulació del Libor.

stats