Publicitat
Publicitat

Disney i Skype també van signar acords amb Luxemburg per pagar menys

Els acords de multinacionals amb el govern de Luxemburg per pagar menys impostos, l’escàndol fiscal conegut com a Luxleaks, afecta també Skype -empresa propietat de Microsoft- i Walt Disney. Fins ara aquestes dues companyies no figuraven a la llista, però ahir noves revelacions periodístiques van fer sortir a la llum el nom de més empreses que també mantenen acords fiscals amb el Gran Ducat, que els permet evadir impostos en altres països.

Skype i Disney se sumen a les més de tres-centes empreses, com Pepsi, Amazon, Deutsche Bank i Ikea, que paguen al voltant de l’1% d’impostos -a Espanya l’impost de societats és del 30% per a les grans empreses- gràcies als acords amb el governs de Luxemburg i a una arquitectura fiscal complexa dissenyada per empreses d’auditoria.

El govern de Luxemburg va insistir ahir que els acords secrets són legals però va admetre que es poden posar en dubte “des del punt de vista ètic”. L’executiu també va aprofitar per criticar la revelació del nom de les empreses beneficiades. “La manera en què s’han obtingut aquests documents és altament qüestionable”, va assegurar el ministeri de Finances de Luxemburg.

Coincidint amb aquestes noves revelacions, el president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker, que era primer ministre de Luxemburg quan es van signar els acords, va admetre ahir en una entrevista al diari francès Libération que el cas Luxleaks l’ha “debilitat” com a president de la Comissió, tot i que en defensa la legalitat.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT