PACTE FISCAL A LA UE
Economia 10/05/2012

Espanya incomplirà el dèficit aquest any i el 2013

Espanya incomplirà els objectius de dèficit marcats per Europa i arribarà al 6% aquest any. El 2012 es quedarà en el 4%, per sobre del 3% que marca la UE, segons dades avançades de la Comissió Europea.

Ara
3 min
Mariano Rajoy va tornar a prometre ahir, en una roda de premsa amb el seu homòleg portuguès, Pedro Passos Coelho, que compliria l'objectiu de dèficit per al 2012.

BARCELONA.Brussel·les ja compta que Espanya, sense reformes addicionals, no arribarà a retallar prou el dèficit per complir amb l'objectiu del 5,3% previst per a aquest any, segons va avançar ahir Reuters citant alts càrrecs comunitaris espanyols i avançant-se a les previsions econòmiques que demà farà públiques Brussel·les. Segons l'agència, la Comissió Europea (CE) treballa amb l'escenari que s'arribi al 6% el 2012 i dóna per descomptat que l'any que ve també hi haurà incompliment, amb un dèficit fregant el 4%, per sobre del 3% marcat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si finalment es compleixen les dades avançades ahir i Europa no fa el pas, cada cop més evident, de ser flexible i donar més temps per arribar a l'objectiu, Espanya s'exposaria a sancions. Aquesta possibilitat, però, s'esvaeix amb les últimes declaracions de líders europeus, que han insinuat que es donarà un any més de marge, fins al 2014, perquè l'Estat situï el dèficit al 3%. El mateix comissari d'Economia, Olli Rehn, s'hi va referir indirectament a la roda de premsa de dimarts: "El Pacte d'Estabilitat no només permet, sinó que també recomana, la diferenciació entre estats membres d'acord amb el seu espai fiscal i les seves condicions econòmiques", va dir.

La versió d'un funcionari espanyol, recollida ahir per Reuters, apuntava en la direcció contrària i assegurava que no hi ha plans per suavitzar els objectius i que Espanya complirà perquè les reformes en marxa la posen "en el bon camí".

Rajoy diu que complirà

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va voler mostrar aliè a la més que possible permissivitat de Brussel·les i va insistir que l'executiu treballarà per complir el que hi ha ara mateix damunt la taula: un 5,3% de dèficit a finals d'any i arribar al 3% el 2013.

Tant ell com el seu homòleg portuguès, Pedro Passos Coelho, van aprofitar la cimera bilateral d'ahir per refermar el seu compromís amb la UE. "El debat no és com relaxar els terminis, sinó com complir l'objectiu de dèficit", va insistir el president espanyol. Els dos caps d'estat van coincidir a dir que Europa ha de promoure polítiques a favor del creixement i l'ocupació i per aconseguir la sostenibilitat de l'endeutament públic, va informar Efe.

El pla de creixement europeu i l'encaix dins l'escenari de reformes que encara ha d'afrontar Europa ocupa el debat comunitari aquests dies. La primera cita per abordar el tema i perquè els líders europeus confrontin punts de vista serà el 23 de maig en una cimera extraordinària, avantsala de la trobada oficial que tindrà lloc a finals de juny.

Hollande fa campanya

El president electe de França, François Hollande, s'ha erigit protagonista del canvi de rumb d'Europa de l'austeritat cap al creixement. Ahir va mantenir una primera trobada amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, amb qui va abordar l'estratègia de reactivació necessària a l'Europa comunitària que afronta Europa.

El portaveu d'Hollande, Pierre Moscovici, va dir que el líder francès va insistir en la necessitat de fixar una agenda per al creixement. "Sembla que hi ha un consens cada cop més gran per aconseguir-ho, encara que les vies segueixen sent diferents", va afegir Moscovici.

La cimera extraordinària d'aquí dues setmanes no es planteja de moment com l'inici de cap pla concret, sinó més aviat com un compromís polític dels líders europeus per buscar incentius al creixement. Precisament, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va demanar ahir concreció sobre què vol dir apostar pel creixement. "S'ha de deixar clar com es farà i quins fons disponibles hi ha", va exigir.

El que ja van descartar ahir el mateix Schulz i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, és que les polítiques per reactivar l'economia es facin per la via de l'endeutament o de disparar la inflació. I tots dos van afegir que els fulls de ruta per al creixement en cap cas han de deixar de banda les reformes pendents.

stats