FINANCES PÚBLIQUES
Economia 28/08/2012

Espanya revisa a la baixa el creixement de l'any passat

L'Instituto Nacional de Estadística (INE) analitza, com gairebé cada agost, les seves pròpies xifres, i diu ara que l'evolució del PIB el 2010 i el 2011 va ser inferior a l'anunciada per canvis en la demanda.

Joan Faus
3 min
El turisme  és un dels  sectors més importants  de l'economia espanyola.

MADRID.L'economia espanyola no va tenir durant el 2010 i el 2011 el comportament que es va anunciar oficialment. L'Instituto Nacional de Estadística (INE) va difondre ahir una revisió a la baixa dels seus càlculs. Així, el PIB espanyol va créixer un 0,4% el 2011 (i no el 0,7% de l'estimació anterior), mentre que el 2010 va caure un 0,3% (respecte al -0,1% del càlcul previ). L'INE informarà avui si aquests canvis afecten l'evolució del PIB al segon trimestre d'aquest any, que va xifrar en un -0,4%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les noves dades tornen a deixar en paper mullat les previsions de l'anterior govern socialista i de la majoria d'organismes. L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero pronosticava inicialment un creixement de l'1,3% l'any passat que al novembre va rebaixar al 0,8%, quatre dècimes més que el 0,4% anunciat ahir. El Fons Monetari Internacional (FMI) també estimava un creixement del 0,8% i la Comissió Europea (CE) del 0,7% (que abans era de l'1,5%). Pel que fa al 2010, la Moncloa i la CE preveien una caiguda del 0,3% -la que ara certifica l'INE-, mentre que l'FMI, del 0,6%.

Els nous càlculs de l'INE, basats en canvis de la demanda interna i externa, posen de manifest les debilitats de l'economia espanyola, que no aconsegueix aixecar el cap i tornar a nivells del 2008, quan el PIB va augmentar un 0,9%. El 2009 va ser catastròfic -el cop de realitat després d'anys de creixement inflat per la bombolla immobiliària i el crèdit barat- amb una caiguda del 3,7%. Tot i la revisió fins al -0,3%, l'avenç del 2010 continua sent significatiu, tres punts superior al de l'any anterior. En canvi, el 2011 és l'any de la gran decepció: l'anhelada recuperació -i els seus suposats brots verds- no es va consolidar i Espanya només va créixer l'esmentat tímid 0,4%. Aquest 2012 encara es preveu pitjor, amb la segona recessió en tres anys. El govern de Mariano Rajoy va millorar al juliol en dues dècimes la seva previsió per al 2012, fins a una caiguda del PIB de l'1,5%, però va empitjorar la del 2013, passant d'un creixement del 0,2% a un descens del 0,5%. A més, existeix l'elevat risc que es quedés curt, ja que l'FMI estima un retrocés de l'1,2% l'any vinent, en part per l'efecte de les retallades. Sigui com sigui, Espanya i Europa s'acosten a la temuda W: la forma en un gràfic de dues recessions en pocs anys. Madrid no preveu tornar a créixer fins al 2014.

Una "centèsima" més de dèficit

La revisió de l'evolució del PIB del 2010 i 2011 també suposa un nou cop a la precària credibilitat exterior d'Espanya, molt malmesa després que l'executiu apugés en dues ocasions la xifra de dèficit públic de l'any passat, que, segons l'última actualització del maig, va ser del 8,9%, molt per sobre de l'objectiu del 6% acordat per Zapatero amb Brussel·les. Fonts del ministeri d'Hisenda van explicar a l'ARA que la revisió a la baixa del creixement de l'any passat augmenta només en una "centèsima" el dèficit, fins al 8,91%, i que per tant no "variaran" la xifra oficial.

L'organisme estadístic va justificar la rebaixa de tres dècimes el 2011 en l'actualització d'algunes dades. Per exemple, l'aportació més baixa de la demanda externa i una contribució més negativa al creixement de la demanda interna. Les exportacions, les importacions i la productivitat van ser pitjors del que s'esperava. A més, les administracions públiques van estalviar 1,7 punts menys del previst i les llars tot el contrari, més del que es creia, així que van consumir menys. L'únic canvi positiu és que la variació interanual de l'ocupació el 2011 s'apuja tres dècimes.

stats