ESCÀNDOL FINANCER

Europa multa sis grans bancs per manipular l'Euríbor

Els principals grups financers del món hauran de pagar 1.700 milions, la multa més alta que ha posat mai la CE

El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, va anunciar ahir la interposició d'una multa rècord de 1.712,5 milions d'euros, la més elevada que Brussel·les ha aplicat mai, a sis gegants bancaris -cap d'espanyol-, que van pactar entre el 2005 i el 2008 els preus majoristes de l'Euríbor i el Líbor. Aquestes dues referències serveixen per fixar els tipus d'interès de la gran majoria d'hipoteques de la zona euro i el Regne Unit, i també del que es paga pels dipòsits bancaris. Igualment, els dos índexs s'utilitzen per concretar els intercanvis de contractes de futurs "de milers d'empreses europees", va assegurar Almunia, que va posar èmfasi en la importància de les irregularitats comeses.

Entre els sancionats hi ha quatre dels principals bancs mundials: els europeus Deutsche Bank i Société Générale i els americans JP Morgan i Citigroup. A més, també s'ha multat el Royal Bank of Scotland i el corredor financer RP Martin. A part, hi havia implicades dues entitats més: Barclays i UBS, que van participar en els càrtels per fixar preus però que han quedat indultades perquè van ser les primeres a denunciar les pràctiques tòxiques. La multa es podria ampliar a més entitats si prosperen les investigacions a Crédit Agricole i HSBC.

Bancs que no competeixen

"El que és impactant en els escàndols de l'Euríbor i el Líbor no és només la manipulació dels índexs de referència, sinó també la col·laboració entre bancs que haurien de competir entre ells", va explicar Almunia. L'objectiu dels bancs multats era distorsionar el preu de les referències diàries per poder fixar l'Euríbor i el Líbor. Són els mateixos bancs els que presenten les seves estimacions per concretar les taxes, que acaben definint el preu del diner que es presten les entitats financeres entre si i que forma el denominat mercat interbancari.

Un total de quatre bancs (Barclays, Deutsche Bank, RBS i Société Générale) van participar entre el setembre del 2005 i el maig del 2008 en un càrtel de tipus d'interès de derivats denominats en euros i van compartir informació sobre les dades que subministrarien per al càlcul de l'Euríbor. RBS i Deutsche Bank van participar, a més, amb JP Morgan, Citigroup, RP Martin i UBS en acords bilaterals de tipus d'interès denominats en iens japonesos per calcular el Líbor. De fet, la CE va descobrir fins a set càrtels bilaterals diferents que van durar entre un i deu mesos entre el 2007 i el 2010.

Els pactes per fixar preus és la pràctica més habitual que investiguen els responsables de Competència europeus. Fins ara les multes conjuntes més grans dictades per la Comissió Europea s'havien centrat en els sectors de l'automòbil (1.383 milions el 2008 a les companyies Asahi, Pilkington, Saint-Gobain i Soliver), energia (E.ON i GDF Suez van ser multades amb 1.106 milions el 2009), microprocesadors (1.060 milions a Intel el mateix any) i ascensors (Otis, Kone, Schindler i Thyssenkrupp van ser sancionades el 2007 amb 992 milions), segons dades recopilades per l'agència Efe.

El correctiu aplicat ara per Almunia és el primer càstig al sector bancari a Europa des de l'inici de la crisi, tot i que les irregularitats investigades des de fa mesos per la Comissió Europea són molt anteriors a l'esclat dels problemes financers a Europa, magnificats el setembre del 2008 amb la fallida de la nord-americana Lehman Brothers. Així, amb la multa d'ahir la Comissió ha optat per fer un cop d'efecte d'envergadura al sector bancari, que a més suposa el primer avís sobre una regulació bancària única, que s'assajarà l'any que ve amb uns nous tests d'estrès a tots els bancs. L'embranzida que ha agafat aquesta setmana la CE per reduir les pràctiques sospitoses al sector financer també ha afectat les principals agències de qualificació (S&P, Moody's i Fitch), unes entitats que també examinen els bancs. Brussel·les ha donat a entendre que hi ha hagut possibles conflictes d'interès en l'elaboració dels informes de ràting.

Per la seva banda, el president de l'RBS, Philip Hampton, va entonar ahir el mea culpa i va condemnar el comportament dels agents del banc implicats en la manipulació dels tipus interbancaris. Hampton va reconèixer que l'entitat, actualment participada en un 82% per l'estat britànic, no tenia fa anys els controls apropiats.

L'Adicae, satisfeta

El coordinador de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Aicec-Adicae), Alex Daudén, va explicar a l'ARA que la multa de Brussel·les als bancs "els deixa satisfets". "Celebrem la sanció, però també volem destacar que falten mecanismes de control potents per evitar que es tornin a produir aquestes pràctiques", va dir.

Per Daudén, és difícil concretar el "perjudici econòmic per a cada titular hipotecari, tenint en compte que a tot l'Estat hi ha fins a 6,7 milions d'hipoteques". Segons els càlculs de l'associació d'usuaris, un 90% d'aquestes préstecs estan indexats a l'Euríbor.

L'elaboració d'un índex de referència sospitós

Interbancari

L'Euríbor es publica diàriament (es publica normalment a les 11.00 hores) i representa el tipus d'interès mitjà al qual les entitats financeres es deixen diners entre elles, creant l'anomenat mercat interbancari.

Càlcul

El valor de l'Euríbor es calcula utilitzant la mitjana dels tipus d'interès que apliquen en aquell moment una seixantena dels bancs europeus amb més volum. L'agència Reuters fa el càlcul final de la nova taxa de l'Euríbor i el publica de manera immediata.

Conseqüències

L'Euríbor és el principal índex de referència dels préstecs hipotecaris a Espanya, una importància que ha augmentat amb la desaparició de l'índex IRPH (l'antiga referència de les caixes). Per posar-ne un exemple, l'Euríbor va tancar al mes de novembre en el 0,506%. Aquest valor suposarà una reducció en la quota mensual de 4,6 euros per una hipoteca mitjana de 120.000 euros a 20 anys.

El + vist

El + comentat