CORRUPCIÓ
Economia 24/09/2013

La Fiscalia acusa Telefónica i l'administració de "manipular" un altre concurs públic

La companyia va redactar les condicions d'un contracte, que després es va adjudicar per 1,5 milions

i
àlex Font Manté
2 min
NOVA DENÚNCIA
 La Fiscalia ha presentat en pocs dies dues denúncies contra Telefónica -a la foto, la seva seu a Barcelona- i organismes públics. La setmana passada va ser per un concurs del Centre de Telecomunicacions (CTTI) i, en aquest cas, per un del Consorci Sanitari de Terrassa, participat per la Generalitat, l'Ajuntament d'aquesta ciutat i la Fundació Sant Llàtzer.

BarcelonaLa Fiscalia va presentar ahir la segona denúncia en menys d'una setmana contra Telefónica i l'administració per haver alterat un concurs públic. En aquesta ocasió es tracta d'una adjudicació del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), que està integrat per la Generalitat, l'Ajuntament de Terrassa i la Fundació Sant Llàtzer. Segons la Fiscalia, la companyia de telecomunicacions i el CST van estar negociant durant un any i mig el plec de condicions, fins que Telefónica es va adjudicar el contracte, valorat en 1,48 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La denúncia, que té l'origen en un expedient fet per l'Oficina Antifrau de Catalunya, va dirigida contra set persones (tres treballadors de Telefónica i quatre del CST). Al document s'hi recull el contingut de diversos e-mails que els implicats es van enviar entre si. "Ens han demanat que els fem el plec [de condicions del concurs]", explica en un correu una treballadora de Telefónica als seus companys. Aquest e-mail es va enviar l'abril del 2011. Un any després, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar les condicions del concurs, que segons el fiscal és "pràcticament idèntic" al que havia redactat Telefónica, tret d'algun "petit matís".

"A través de tota aquesta correspondència queda patent que el plec del concurs va ser redactat per Telefónica, en connivència amb els responsables del CST encarregats formalment de la seva elaboració", explica la denúncia. La Fiscalia veu "responsabilitats penals de tots els denunciats" per la "voluntat conscient i deliberada de manipular i dirigir el concurs amb l'únic objectiu d'expulsar qualsevol altre licitador que hi pogués optar".

És la segona denúncia d'aquestes característiques presentada en menys d'una setmana. Dimarts passat la Fiscalia va acusar membres de Telefónica i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de falsejar un concurs i pactar-ne les condicions perquè la teleoperadora se l'adjudiqués el 2009.

Els denunciats

En el cas del CST, el fiscal ha denunciat set persones: Carol Mellado Troncoso (aleshores comercial de Telefónica per al CST), Antonio Rodríguez Galián (cap de vendes de Telefónica per a les administracions públiques), Xavier Nicolás Ponsico (tècnic de Telefónica), Xavier Canalda García (responsable del departament d'informàtica del CST), Miquel Burgaya Trullas (subdirector del departament d'informàtica del CST i secretari de la mesa de contractació), Alfons Sanahuja Carretero (subdirector de recursos físics del CST) i Josep Maria Marín Garrido (director de projectes i serveis generals del CST). Se'ls acusa dels delictes d'alteració d'un concurs públic i de prevaricació.

stats