COMERÇ
Economia 09/05/2014

Fre al pla d’horaris comercials de Barcelona

L’oposició obligarà avui Trias a repensar la proposta d’obertura de més festius durant l’estiu

Maria Ortega Dani Sánchez Ugart
3 min
La proposta, consensuada amb els comerciants, preveu l’obertura dels diumenges de l’estiu fins a les dues del migdia i a tot Barcelona, també als centres comercials.

BarcelonaL’equip de govern de Barcelona veurà avui frustrats els seus plans per permetre l’obertura de comerços durant els diumenges i festius d’estiu. El nou pla d’horaris comercials que l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va presentar, a mitjans de març acompanyat de representants de part del sector comercial, rebrà un no de l’oposició. La proposta no ha seduït cap dels socis que podia permetre a CiU, que governa en minoria, tirar-la endavant. El ple rebutjarà el text en què la ciutat demana a la Generalitat ser designada municipi turístic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta d’un pas necessari per poder començar aplicar el pla que permetia als comerços del conjunt de Barcelona obrir els diumenges i festius dels mesos de juliol i agost de deu del matí a dues del migdia. El PP considera que la proposta es queda curta i ja va avançar dimecres que hi votaria en contra. I el PSC, que és l’altre soci amb qui Trias podria sumar forces, també se’n va desmarcar ahir. Jaume Collboni, que avui viurà -des de la grada- el seu primer ple com a alcaldable socialista, va lamentar haver-se sentit “segon plat” en la negociació. Collboni va posar com a condició per seure a parlar que es congelin els plans d’ampliació dels centres comercials de la Maquinista i les Glòries. Aquest últim està previst que s’aprovi avui.

Segons els socialistes, l’opció més lògica implicaria crear zones turístiques i no obrir a tota la ciutat. ICV també ha deixat clara la seva oposició a la proposta perquè entén que obre la porta a un canvi de model de ciutat. Unitat per Barcelona-ERC té previst abstenir-se i, per tant, el pla sumarà només els 14 vots de CiU. Tot i aquesta evidència, però, Trias assegurava ahir que no retirarien aquest punt de l’ordre del dia del ple. Continuen, diu, disposats a negociar amb els grups, però amb una condició: que la proposta resultant no perjudiqui els eixos comercials de la ciutat.

Equilibris delicats

I els comerciants estan poc disposats a cedir més. La proposta d’ampliació dels horaris es va desencallar per l’acord de totes les patronals de botiguers, incloses la Confederació de Comerç de Catalunya i Pimec Comerç. Totes dues patronals -les més reticents a la flexibilització- van confirmar a l’ARA després de l’aprovació de l’acord que no estan disposades a incrementar les hores d’obertura i, en tot cas, es plantegen fer marxa enrere si en lloc d’augmentar les vendes a turistes hi ha un canvi d’hàbits en els barcelonins.

La proposta inicial d’ampliar horaris va partir de la Fundació Barcelona Comerç, que a més dels botiguers dels barris té entre els seus associats els del centre. Aquests últims pressionen perquè la liberalització en les zones turístiques sigui total. L’acord, doncs, va ser un equilibri complicat entre interessos i va suposar renúncies de totes les parts, per això limitava molt l’horari d’obertura (fins a les dues del migdia, en un moviment per intentar evitar l’obertura dels grans centres comercials).

Si finalment el ple municipal tomba la proposta, Trias haurà de tornar a teixir aquests equilibris amb els comerciants, perquè la Generalitat exigeix l’acord de les patronals per concedir la liberalització d’horaris a la ciutat.

L’Estat pressiona per obrir més hores

A més de l’Ajuntament, la Generalitat i els comerciants, en la regulació dels horaris comercials de Barcelona també hi diu la seva el govern espanyol. Aquesta setmana, el secretari d’estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va avisar per carta Trias que la proposta d’horaris entra en contradicció amb la legislació estatal. Ahir Trias va defensar que el pla s’ha dissenyat seguint la norma catalana.

stats