FINANÇAMENT PÚBLIC
Economia 26/04/2012

El Govern col·loca gairebé tota l'emissió de bons per a particulars

La Generalitat col·loca el 97,4% dels 2.307,3 milions en bons per a particulars. La demanda ha estat similar a la d'altres emissions, però Economia no ha volgut forçar la venda final per evitar el prorrateig.

Toni Garganté
2 min
CatalunyaCaixa i CaixaBank han estat dues de les 14 entitats que han comercialitzat els bons.

BARCELONA.Ahir al migdia es va tancar el termini per subscriure bons per a particulars a un i dos anys. La direcció general de Política Financera de la Generalitat va rebre finalment 102.269 sol·licituds dels bancs col·locadors, equivalents a un total de 2.307,3 milions d'euros. Aquesta quantitat és un 12% superior a la quantitat inicial (2.055 milions), però suposa un 97,4% sobre el total ampliat de l'emissió de 2.369,5 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest nivell de venda, a través d'una quinzena de bancs, no significa cap fracàs sobre les tres subhastes precedents, que van fixar un elevat nivell de sobredemanda. Segons fonts financeres, aquesta vegada el Govern ha volgut precisament evitar el prorrateig. D'aquesta manera, l'emissió es va plantejar primer sobre 2.055 milions, que per la bona demanda es va ampliar posteriorment. Però aquest increment de 314,5 milions no s'ha cobert del tot perquè només el comercialitzaven tres bancs durant un dia d'afegit.

L'emissió es va iniciar el 2 d'abril i es va acabar ahir. El desemborsament s'efectuarà el 2 de maig, el mateix dia en què es liquida l'emissió de bons de fa un any, la primera del govern de CiU, que va totalitzar 2.234 milions. De fet, l'operació acabada ahir es va programar per poder pagar la de l'any passat.

Venciment

El venciment de l'última subhasta serà el 29 d'abril del 2013 per als bons a un any i el mateix dia de l'any següent per al de 24 mesos. Sobre les dues modalitats a subscriure, un 66% (1.528,7 milions) de les sol·licituds s'han dirigit al termini d'un any i la resta al de dos anys. Segons el comunicat de la Generalitat emès ahir, cada inversor, que podia subscriure entre 1.000 euros i dos milions, ha invertit una mitjana de 22.558 euros en deute públic català.

Un total de 14 entitats financeres han participat en l'operació: CaixaBank, Catalunya Banc, Banc Sabadell, Barclays, Caixa d'Enginyers, Deutsche Bank, BBVA, Unnim, GVC Gaesco, Cajamar, Ibercaja Banc, Caixa Ontinyent, Caja 3 i Privat Bank. Les comissions que rebran se situen entre l'1,8% i el 2,2%. La remuneració als clients detallistes per als bons a un any s'ha fixat en el 4,5%, mentre que el bo a dos anys es pagarà al 5%. La novetat d'aquesta emissió és que el cupó serà trimestral.

L'emissió catalana ha coincidit en el temps amb una altra de la comunitat de Múrcia. Aquesta operació, molt més petita, ha volgut captar 100 milions, ampliables a 150. El termini de subscripció inicial està previst per demà mateix. En aquest cas, la remuneració s'ha situat una mica per sobre de la catalana. El govern murcià pagarà un 5% pels diners a un any de termini i un 5,5% a dos anys.

stats