COMPETITIVITAT I INFRAESTRUCTURES
Economia 02/08/2013

El Govern recorrerà la reforma energètica per protegir la indústria

Creu que Madrid envaeix competències en distribució elèctrica

i
Toni Garganté
2 min

Barcelona.La Generalitat ha tingut diversos contactes amb el ministeri d'Indústria per consensuar canvis en la reforma energètica presentada el 12 de juliol pel govern de Madrid. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, fins i tot va explicar ahir que el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, es va adreçar a Mariano Rajoy per aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta situació de bloqueig, Puig va advertir que si no hi ha canvis en els tràmits parlamentaris dels esborranys de lleis, decrets i reglaments de la reforma, l'administració catalana presentarà els corresponents recursos davant del Tribunal Constitucional. Felip Puig, que no s'havia pronunciat fins ara, va indicar en roda de premsa que la Generalitat considera que s'envaeixen competències en qualitat de la distribució elèctrica, de fet, l'única que conserva el Govern. Puig va donar una transcendència gran a aquest nou conflicte amb el ministeri d'Indústria, perquè va assegurar que "també afecta la construcció d'estructures d'estat propi".

De la mateixa manera va destacar que la reforma energètica tindrà "greus conseqüències" per a la indústria catalana, especialment per a la petroquímica de Tarragona i per als sectors que tenen els costos elèctrics elevats. Puig va identificar un diferencial de costos empresarials energètics del 25% amb altres països europeus, al qual cal afegir el desavantatge del 3% en el preu del diner i les mancances en connectivitat a nivell logístic. "Tot plegat resta competitivitat a les nostres indústries", va argumentar el conseller.

Dèficit de tarifa

Felip Puig va afirmar que la reforma energètica només persegueix eixugar el dèficit de tarifa acumulat de 26.000 milions d'euros, sense cap voluntat de preparar cap model energètic que respecti els objectius de l'any 2020 en energies renovables. En aquest sentit, el dèficit de tarifa del primer semestre es va situar en 3.593,4 milions, un 8,3% superior al previst, i un 13% per sobre de la xifra del juny del 2012, segons dades de la Comissió Nacional d'Energia (CNE).

Felip Puig va concretar que la reforma energètica afecta greument les inversions realitzades en sistemes de cogeneració elèctrica i en plantes de cicle combinat. També reben els polígons industrials, amb les anomenades xarxes elèctriques de distribució tancades, una mena de serveis compartits que busquen la reducció de costos entre diverses empreses.

stats