FINANCES
Economia 11/12/2014

De Guindos culpa Zapatero de la sortida a borsa de Bankia

Goirigolzarri diu que l’entitat té “múscul suficient” per fer front als possibles litigis

Xavier Grau
3 min

BarcelonaDesprés del demolidor informe dels pèrits del Banc d’Espanya, la sortida a borsa de Bankia s’ha convertit en una arma més de la dialèctica política entre els dos principals partits de l’Estat. I el ministre d’Economia, Luis de Guindos, no va dubtar ahir a espolsar-se totes les responsabilitats i derivar-les cap als socialistes i els reguladors i supervisors, que en aquell moment estaven presidits per persones designades pel govern socialista.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la sessió de control del govern al Congrés, el ministre va acusar l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero d’haver “forçat voluntats” per aconseguir la sortida a borsa de Bankia. De Guindos va titllar de “fugida endavant” tot el procés que va portar a la fusió de Caja Madrid amb altres caixes amb problemes, la creació de la matriu Banco Financiero y de Ahorro, la creació de Bankia i l’oferta pública de venda d’accions (OPV). “En lloc de sanejar, reestructurar i recapitalitzar el sector bancari es van limitar a fer una fugida endavant per guanyar temps i deixar que el següent govern es trobés irremeiablement amb el rescat financer d’Espanya”, va replicar De Guindos al portaveu d’economia del PSOE, Juan Moscoso. El ministre va qualificar de “successió d’errades” la sortida a borsa de Bankia, provocada, va dir, perquè el govern de José Luis Rodríguez Zapatero “no va prendre les mesures que havia de prendre”.

El ministre no es va mossegar la llengua i va culpar directament el govern del PSOE i ho va personalitzar en tres figures clau: la llavors ministra d’Economia, Elena Salgado; el que era governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, i el que era president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Julio Segura.

Qüestió d’estat

El ministre De Guindos va qualificar de “decisió política” la sortida a borsa de Bankia, que llavors presidia l’exvicepresident del govern amb el PP Rodrigo Rato. Segons De Guindos tot plegat era “una qüestió d’estat” en què el govern del PSOE “va forçar voluntats i va fer que els supervisors miressin cap una altra banda”. Segons el ministre d’Economia, per molt que la direcció de Bankia hagués volgut sortir a borsa, “l’operació no s’hauria fet sense el vistiplau del Banc d’Espanya i la CNMV”, va dir. I va aprofitar per recordar que el governador del Banc d’Espanya i el president de la CNMV van ser col·locats pel govern socialista.

La sortida a borsa de Bankia continua així enmig de la polèmica, i a més del ministre ahir també s’hi van referir altres actors. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va deixar clar ahir que l’entitat està actualment prou capitalitzada i té “múscul suficient”, i per tant no li caldrien més ajuts que es poguessin derivar dels possibles litigis judicials que pugui patir.

Goirigolzarri va aprofitar per defensar-se de les conclusions de l’informe dels pèrits judicials, que tot i que responsabilitzen Rodrigo Rato d’haver falsejat els comptes també deien que la reformulació que va fer l’equip de Goirigolzarri no reflectia la situació real. L’actual president del banc va indicar que l’informe pericial “no afegeix cap ajustament” a les provisions i va recordar que cap altre banc del món ha començat a tornar el rescat un any després de rebre’l, com ha fet Bankia.

Reclamacions

Per la seva banda, l’actual governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, va dir que l’informe no afectarà la reforma de supervisió que s’està fent seguint el que ha disposat la Unió Europea. I la presidenta actual de la CNMV, Elvira Rodríguez, va afegir que en la sortida a borsa de Bankia es van seguir “tots els passos necessaris habituals”.

Ahir, a través del nou Portal de Transparència, es va saber que la CNMV, el Banc d’Espanya i el ministeri van rebre l’any passat reclamacions de responsabilitat per l’OPV de Bankia per 1,5 milions.

stats