REESTRUCTURACIÓ COMPTABLE

De Guindos torna a donar un cop de mà al sector financer

La banca comptarà amb 30.000 milions més de capital principal

El sector financer espanyol compta des d'avui amb 30.000 milions d'euros més de capital principal després que ahir el consell de ministres ho fes possible aprovant un decret llei que modifica els actius fiscals diferits (DTA, per les sigles en anglès) perquè mantinguin la condició de capital de màxima qualitat quan l'1 de gener entri en vigor la nova normativa sobre solvència Basilea III. Si l'executiu popular no hagués fet aquest exercici de certificació, les entitats haurien hagut de guanyar capital per altres bandes. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va explicar que és un mecanisme "per evitar que la banca espanyola estigui en desavantatge davant els seus competidors".

Els grans bancs espanyols podien patir una davallada al rànquing de solvència internacional en els pròxims exàmens d'estrès si l'Estat no movia fitxa abans que entressin en funcionament les noves regles de Basilea III. Fins ara els actius fiscals diferits es podien considerar capital de màxima qualitat però amb el canvi d'any tot canviava. El govern central no vol sentir a dir que això és un nou rescat a la banca encobert. De Guindos va assegurar en roda de premsa que el seu departament no ha autoritzat "cap transferència, ni injecció, ni préstec" al sector financer i va resumir l'operació ministerial com un simple "canvi comptable".

La lletra petita

Els DTA generen un crèdit fiscal a les entitats perquè són despeses que han tingut un impacte als bancs i que no s'han pogut deduir. Amb la normativa de Basilea II els DTA es comptabilitzaven dins de l'anomenat capital regulador (el mínim exigible), però en la nova versió de la normativa europea, més exigent, aquests crèdits fiscals no podran ser apunts de capital de màxima qualitat si no compleixen una sèrie de requisits, com per exemple garantir que efectivament són actius líquids i executables quan sigui necessari. El govern central, amb el decret d'ahir, modifica l'impost de societats d'aquests actius perquè els DTA continuïn sent capital de màxima qualitat.

Els requisits internacionals, però, no permeten que els 70.000 milions d'euros que té la banca espanyola en TDA tinguin la nova qualificació. El primer límit és que només es poden aplicar les regles de fiscalitat estatals als actius generats a Espanya, que són 50.000 milions, dels quals el govern central calcula que podran mantenir el nivell el 60%. És a dir, al voltant dels 30.000 milions descrits. Són els derivats de provisions i aportacions als plans de pensions i els que provenen de les bases fiscals negatives.

El ministre va esquivar concretar quines entitats es veurien beneficiades per aquest "canvi comptable". Va insistir que és una norma general que beneficiarà tot el sector i així va negar indirectament els rumors que apuntaven a pressions d'alguns poders bancaris. Això sí, va reconèixer que la modificació normativa seria especialment positiva per a les entitats nacionalitzades subjectes a un procés de privatització. En aquest punt, va fer una al·lusió al cas de Novagalicia, que està en procés de subhasta pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). "Està en procés de recepció de les ofertes vinculants i hi ha força interès", va detallar.

El decret aprovat ahir també incorpora un apartat que afecta la societat de gestió d'actius procedents de la reestructuració bancària (Sareb), en el qual es declara el caràcter de no subordinació que tenen els crèdits admesos per l'anomenat banc dolent quan és accionista perquè es puguin transferir als compradors amb la intenció que la societat pugui vendre més fàcilment els crèdits que ha rebut de les nacionalitzades.

L'examen del BE

Un dels motius pels quals la crisi econòmica internacional s'ha patit de manera més accentuada a Espanya ha estat per la falta de controls al sistema financer. Ahir ho va tornar a admetre De Guindos. Per aquest motiu el consell de ministres va analitzar un avantprojecte de llei que augmenta la supervisió a la banca a partir de les recomanacions fetes pel grup d'experts sobre el bon govern corporatiu. La principal novetat és que el Banc d'Espanya (BE) durà a terme almenys un cop a l'any un programa de supervisió dels bancs espanyols que inclourà proves d'esforç o test d'estrès.

El sou dels directius és de 2,16 milions anuals

La remuneració mitjana dels 100 banquers espanyols més ben pagats se situa en els 2,16 milions d'euros per persona, la segona més elevada de la Unió Europea (UE), només superada per Xipre, segons un estudi de l'Autoritat Bancària Europea (EBA en anglès). Un total de 100 directius bancaris del mercat espanyol tenen uns sous superiors al milió d'euros a l'any. Així, Espanya és el cinquè país de la UE amb més directius de banca milionaris, informa Europa Press. Precisament, el ministre De Guindos va explicar ahir que les primes variables dels directius del sector financer no podran superar la retribució fixa (només amb el permís explícit de la junta d'accionistes) a partir de l'any que ve.

El + vist

El + comentat