CRISI FINANCERA
Economia 20/08/2012

De Guindos ajorna la petició dels 30.000 milionsdel primer tram del rescat bancari

El govern espanyol descarta "ara per ara" sol·licitar el tram d'emergència, de 30.000 milions del rescat bancari. El consell de ministres de divendres aprovarà la creació del banc dolent i canvis al FROB.

Dani Sánchez Ugart
3 min
PENDENTS DE LES AUDITORIES Luis de Guindos considera que podran esperar a rebre els resultats de les auditories a la banca que va demanar el govern espanyol per determinar les necessitats de recapitalització i que, segons va dir "estan molt avançades".

BARCELONA.El govern espanyol segueix fent equilibris en vista de la possibilitar que dilatar l'accés als fons europeus per rescatar la banca pugui significar millorar-ne les condicions. El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va dir ahir en la segona part de l'entrevista que ha concedit aquest cap de setmana a l'agència Efe que "ara per ara" no demanaran el primer tram de 30.000 milions del rescat bancari que l'Eurogrup va aprovar al juny per a les entitats espanyoles, destinat a "emergències".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta porció del total de fins a 100.000 milions concedit a l'Estat per recapitalitzar bancs està disponible per una via urgent, en cas que s'hagin de cobrir necessitats de capital de les entitats nacionalitzades (Bankia, Nova Caixa, CatalunyaCaixa i Banc de València). Però el pla inicial és que el gros del rescat arribi a les arques del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) al novembre, un cop hagin acabat les auditories independents i l'anàlisi de la Comissió Europea, entre octubre i principis de novembre.

De Guindos va assegurar, però, que "el Banc d'Espanya està valorant les circumstàncies que justificarien l'aplicació d'aquest procediment d'emergència" i va deixar la porta a oberta a activar-lo "en cas que alguna entitat tingués dificultats específiques abans del novembre". El govern espanyol podria guanyar temps amb l'esperança que la suavització de les condicions dels fons de rescat que es va acordar en l'última cimera europea, i que incloïen la possibilitat que els fons europeus rescatessin directament als bancs -sense impacte en el deute públic de l'Estat-, ja fos aplicable al novembre. Caldrà veure, però, si ja hi ha en vigor el fons de rescat permanent, que encara ha de ser ratificat per alguns estats membres i està pendent de l'aprovació del Tribunal Constitucional alemany.

El ministre també va confirmar que, en el pròxim consell de ministres, aquest divendres, s'aprovarà la creació d'una societat pública de gestió d'actius tòxics, és a dir, un banc dolent on vagin a parar els crèdits immobiliaris de les entitats amb ajudes, per després intentar-los vendre a preu de mercat. No tenen gaire més marge per crear-lo perquè el memoràndum del rescat bancari obligava a fer-ho abans de finals d'agost. El ministre va especificar que, inicialment, aquest banc dolent estarà gestionat pel FROB, és a dir, els actius es compraran amb diners públics, perquè la majoria provindran de bancs nacionalitzats. Però la resta d'entitats també s'hi podran acollir. La fórmula seria cobrar una part dels actius que traspassin a la nova societat amb una participació en aquesta. Segons el ministre, el preu a què es valoraran els actius serà "prou baix" perquè quan es venguin no hi hagi un cost per al contribuent que, d'entrada, es farà càrrec de les pèrdues.

Reforma del FROB

Una altra de les novetats que inclourà el decret que aprovarà l'executiu espanyol aquest divendres, segons va avançar De Guindos, és un reforçament del paper del FROB, que passarà de ser un vehicle d'inversió a "l'òrgan responsable de la supervisió, de la reestructuració i la resolució dels bancs", juntament amb el Banc d'Espanya. Aquesta reforma es produirà poc més d'un mes després que el govern nomenés Antonio Carrascosa, antic company de feina a la consultora PriceWaterhouseCoopers de De Guindos, director general del FROB. Segons el ministre, la reforma farà que Espanya tingui "un dels marcs institucionals de reestructuració bancària més avançats d'Europa", en la línia d'una directiva europea que encara es discuteix a Brussel·les.

stats