FÒRUM IMPULSA 2014
Economia 28/06/2014

Jimmy Wales: “Busqueu un error i repareu-lo”

El creador de la Wikipedia reconeix a Girona el “gran èxit” del català a l’enciclopèdia col·laborativa

Franc Marín-camp
3 min

Girona“El català és una de les llengües amb més èxit”, assegura el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales, que de seguida va ficar-se a la butxaca el públic gironí del Fòrum Impulsa 2014, reunit ahir al Palau de Congressos de la ciutat. Amb 430.000 articles publicats, l’idioma d’Espriu és el 17è del món en nombre d’entrades i té 56 editors per cada milió de parlants. “Primer vaig crear la Wikipedia en anglès perquè és el meu idioma -va apuntar l’americà-; la segona llengua a aparèixer va ser l’alemany, i minuts després, el català”. Després del seu naixement, l’any 2001, l’enciclopèdia col·laborativa està disponible avui en 287 idiomes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fer global el coneixement

La Wikipedia creix als països pobres a través de la telefonia

Més enllà de difondre llengües de tot el món, la Wikipedia es veu com una gran oportunitat per a les empreses de telefonia dels mercats emergents, que busquen un motiu per incentivar la compra de smartphones. El continent africà és un dels llocs on les companyies practiquen més aquesta estratègia. En països com Nigèria, on l’accés al coneixement és limitat, l’ús d’internet s’ha incrementat acceleradament en els últims anys -del 16% el 2009 al 33% el 2013- i el preu de la banda ampla ha caigut. La informació que ofereix Wikipedia permet als països en vies de desenvolupament “ser part del món”, explica Wales. En aquest sentit, l’enciclopèdia virtual té disponible el projecte Wikipedia Zero, que dóna accés lliure per a aquesta eina a la població de Tailàndia, Uganda i Montenegro, entre d’altres, a través d’acords amb operadors locals. Fer arribar informació als llocs més amagats del món és la intenció d’una eina que els internautes milloren dia a dia. Davant d’un auditori ple de gent, Wales va emplaçar els assistents a formar part del repte que representa la Wikipedia i els va donar un missatge en clau d’emprenedoria: “Busqueu un error i repareu-lo”.

Canvi de protagonistes

Els joves s’han de preparar per a un canvi d’actors en l’economia

Els canvis econòmics del món -amb la presència cada cop més important dels països emergents- va ser l’altre tema d’ahir al Fòrum Impulsa 2014, que també va comptar amb la presència de l’expresident del Banc Mundial James D. Wolfensohn. L’economista australià va destacar l’intercanvi de protagonistes que s’està produint al planeta. Es preveu que l’any 2050 la Xina i l’Índia concentrin més de la meitat de la renda global i deixin els països occidentals en segon terme. El poder dels dos gegants asiàtics pot agafar desprevinguts els països que històricament han liderat el món, perquè el coneixement entre uns i altres és desigual: mentre que 200.000 joves xinesos estudien als Estats Units, només 13.000 nord-americans reben classes a la Xina. “Per a la meva generació és difícil adaptar-se a aquest canvi”, va reconèixer Wolfensohn, que, citant la presidenta del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va preguntar-se: “Què té d’especial Washington?” L’expresident del Banc Mundial va advertir que països com el Brasil, Rússia, l’Índia i la Xina “tenen prou poder per contraposar-se a les accions de l’FMI i el Banc Mundial”.

Un monarca omnipresent

Els participants en el Fòrum van desfer-se en elogis al nou rei

Tot i la seva absència, Felip VI ahir va ser omnipresent. La visita a Catalunya en el seu primer viatge oficial com a cap d’estat havia despertat un gran interès mediàtic el dia anterior. “A l’exterior se’l miren com un gran líder”, va afirmar Wolfensohn, que veu el nou monarca com un home que “coneix el món occidental”. El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, també va dedicar lloances al nou rei: “Felip VI és una icona de transformació”.

stats