ENTREVISTA

Juan Gallostra: "Si vols competir fora has de créixer, però si no vens a casa, has de reduir plantilla"

La clau és la internacionalització. Gairebé tothom ho explica com la millor recepta, però no és fàcil. Juan Gallostra assenyala que anar a vendre fora és complicat i requereix un mínim de recorregut de tres anys sense gaires resultats. Aquesta estratègia, gairebé una teràpia, no és a l'abast de totes les pimes. JG Ingenieros va passar de créixer amb el sector de la construcció a Espanya a convertir-se en una de les enginyeries més rellevants del Perú. I amb projectes a Xile, l'Equador i Turquia.

Com es pot superar la crisi immobiliària dels últims anys?

Doncs és un veritable problema. Ens pensàvem que aquest any s'acabaria la crisi, però encara ens queda el 2014. Segons dades d'Euroconstruct, l'any que ve hi haurà una davallada en el mercat espanyol de l'entorn del 15%. Fins i tot l'administració s'ha esgotat i hem tornat a nivells d'obra pública del 1985. Això obliga a créixer a l'estranger. Però si vols competir fora has de créixer, has de guanyar volum, i si no tens negoci a casa, si no generes comandes, has de reduir plantilla, has de mantenir-te petit.

I com superem aquest dilema?

Buscant consorcis per guanyar concursos a l'estranger, on normalment ens trobem amb la competència de les grans corporacions alemanyes, per exemple. L'administració ens dóna suport en alguns aspectes. Les coses com siguin. Estem en contacte amb la Generalitat, a través d'Acció i del departament de Sanitat, per licitar en un concurs per projectar l'enginyeria de construcció d'un hospital de 2.500 llits a Ankara, el que seria dues vegades i mitja la Vall d'Hebron. Hem format un consorci amb 15 empreses més del sector, que es diu EFC 21. És la millor manera de competir.

I en el mercat espanyol, ¿la rehabilitació pot ser un remei?

Va sortir una llei en aquest sentit, però sense assignació pressupostària. Així poca cosa farem. A més de com s'entén tradicionalment, la rehabilitació podria ser una oportunitat per crear un sector potent de serveis en energia, per fer els habitatges més sostenibles. Però, un altre cop, la regulació no hi ajuda.

Quins són els projectes més immediats de JG Ingenieros?

Estem molt contents de la nostra presència al Perú. Hi som des de fa quatre anys i tenim un negoci ja estable. També estem presents a Xile i a l'Equador. Però la nostra activitat internacional encara no compensa les davallades dels últims anys en el mercat espanyol. L'any passat vam tancar amb una facturació de 12,5 milions d'euros i enguany esperem unes vendes d'11,5 milions. Nosaltres som una consultoria, on el 70% del valor afegit i dels costos és la mateixa plantilla. Per al 2014 esperem encara una caiguda mínima del 5%.

Més continguts de