REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

L'Estat admet que CatalunyaCaixa és més "atractiva" amb l'ERO

L'ajust afecta finalment 2.143 empleats, dels quals 401 tenen més de 50 anys

L'ajust laboral pactat dimecres a la matinada entre la direcció de CatalunyaCaixa i els sindicats ha tret un bon pes de sobre al ministeri d'Economia i al Banc d'Espanya. El mateix comunicat de l'entitat controlada per l'Estat va reconèixer que "aquest acord laboral permetrà avançar en la seva reestructuració per ser més atractiva en el seu procés de venda".

L'única queixa va sorgir del conseller del Banc d'Espanya, Guillem López Casasnovas, que va argumentar a l'ARA que l'acord laboral finalment pactat beneficia els treballadors perquè en millora les condicions inicials, però augmenta la factura pública i condiciona les ofertes dels possibles compradors en la subhasta prevista per al desembre. Fonts sindicals van respondre que aquest sobrecost es compensarà en part amb la reducció salarial (a través de complements, pagues i pla de pensions) també inclosa en l'acord, de l'ordre del 8% (era del 15% inicialment) i que afecta tota la plantilla. CatalunyaCaixa ha inclòs en els seus balanços una provisió de 190 milions d'euros per cobrir l'expedient de regulació d'ocupació.

López Casasnovas va assenyalar que ja hi ha hagut fons d'inversió estrangers que han mostrat interès a estudiar una oferta per l'entitat, una situació que no es va donar en els primers dos intents fallits de venda del juny del 2011 (només el fons JC Flowers va temptejar la situació) i del març passat. Aquest interès dels inversors estrangers s'afegiria al de Banco Santander, BBVA, Popular i CaixaBank.

López Casasnovas va afegir que si, per exemple, aquesta última entitat acaba guanyant la subhasta, la "redundància" d'oficines serà molt elevada, "cosa que vol dir que l'interès del comprador se centrarà en la reducció de costos", mentre que si CatalunyaCaixa acaba en l'òrbita d'una entitat estrangera el benefici es focalitzarà en la quota de mercat. En un altre comunicat, el departament d'Empresa i Ocupació va valorar "positivament" que les condicions de l'expedient pactat siguin equivalents a les dels expedients de les altres dues entitats en mans del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Preacord consensuat

CatalunyaCaixa va destacar que les condicions acordades han estat "consensuades", en un "equilibri d'esforços" en què s'ha fet prevaler "el criteri de voluntarietat". Així, la direcció de l'entitat que presideix José Carlos Pla va acceptar finalment baixes incentivades per a 401 treballadors de més de 50 anys.

Fonts sindicals van remarcar que aquesta oferta és especialment interessant per als empleats a partir de 57 anys. Però no es tracta de prejubilacions, perquè la indemnització es calcularà amb els anys treballats. La xifra total de sortides incloses en l'expedient arriba a 2.153 persones. Però amb la venda de la plataforma immobiliària -ja pactada amb els fons Kennedy Wilson i Värde Partners i que inclou prop de 200 treballadors-, el traspàs pendent d'oficines fora de Catalunya (350 empleats), altres externalitzacions per concretar i excedències, la xifra d'extincions de contractes quedaria en 1.103 persones.

En aquests casos, les indemnitzacions arribaran a 30 dies per any treballat, amb un límit de 22 mensualitats. Això suposa uns pagaments que oscil·laran entre els 30.000 i els 235.000 euros. Aquesta última xifra, que cobraran una dotzena de directius amb molta antiguitat, va pujar fins els 350.000 euros en l'ajust de Bankia, van explicar els sindicats, que van voler remarcar que, tot i que la indemnització final és igual a la del banc madrileny, els complements no ho són.

Bankia ven a GVC per 37 milions la filial de borsa

Bankia segueix amb el pla de desinversions. Ahir va anunciar la venda de la seva filial de borsa a la societat catalana General de Valores y Cambios (GVC). L'operació aportarà uns ingressos de 37 milions a l'entitat financera que presideix José Ignacio Goirigolzarri, "amb un impacte positiu" en el capital del grup estimat en 35 milions. Els 63 treballadors de Bankia Bolsa seguiran a l'empresa. D'aquesta manera, l'entitat financera aconsegueix reduir plantilla, però mantenint els llocs de treball de les filials que traspassa. La venda a GVC depèn ara del permís de les autoritats de competència, segons va indicar Bankia en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El + vist

El + comentat