REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

L'Estat nega tracte discriminatori en l'ERO de CatalunyaCaixa

El FROB admet que l'entitat podria vendre negocis per separat abans de la subhasta

Després de dos dies seguits de vaga a CatalunyaCaixa, el seu principal propietari, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), va passar ahir a l'atac. El director general de l'organisme públic, Antonio Carrascosa, va enviar un dard enverinat als sindicats i va justificar la postura negociadora de l'Estat en l'expedient de regulació (ERO), que afecta 2.395 treballadors, un terç de la plantilla.

Carrascosa va remarcar que no hi ha tracte discriminatori respecte a les condicions dels ajustos laborals pactats fa mesos a Bankia i NovaGalicia, les altres dues entitats en mans del FROB. Carrascosa, que va participar en unes jornades sobre el sistema financer espanyol dirigides a inversors internacionals, va afirmar que "les exigències de la part laboral no poden ser ateses perquè la seva base econòmica i financera no és igual que la d'altres entitats", informa l'agència ACN.

Carrascosa va insistir que, per més que s'intenti "que hi hagi igualtat de tracte", "la base és diferent i no totes les entitats han rebut la mateixa injecció de capital ni tenen la mateixa cartera". Aquests comentaris de Carrascosa es refereixen a l'esforç de l'Estat, que ha estat diferent tenint en compte els actius de cada banc. Seguint aquesta lògica, CatalunyaCaixa, amb més de 70.000 milions d'actius, ha rebut en números rodons 12.000 milions del FROB i de Brussel·les, cosa que representa un sanejament del 17,2%. Un percentatge que baixa fins al 7,4% al grup BFA-Bankia, que acumula gairebé el doble d'ajuts que CatalunyaCaixa (22.424 milions), però que compta amb uns actius molt més elevats, que superen els 298.000 milions.

Precisament, els sindicats de l'entitat catalana han basat la seva negociació en el greuge comparatiu amb Bankia, que va tancar l'acord de l'expedient de regulació el febrer passat amb unes indemnitzacions de 30 dies per any amb un màxim de 22 mensualitats. La direcció de CatalunyaCaixa va augmentar dilluns l'oferta, igualant la indemnització de Bankia, però amb un topall inferior de 20 mensualitats. Tot i que, en aquest sentit, les condicions s'han apropat a les firmades per l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri, els representants del FROB a CatalunyaCaixa es neguen a parlar de prejubilacions per als empleats de més de 50 anys.

Gir de la Generalitat

El secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, va assegurar ahir que el pacte laboral serà possible sempre que "es deixi d'exigir un acord idèntic" al que han arribat altres entitats nacionalitzades. "Això distorsiona la negociació", va etzibar. La postura del representant del Govern significa un clar viratge respecte a les paraules del mateix conseller d'Empresa, Felip Puig, que dilluns va exigir que no hi hagués cap diferència entre els bancs públics.

Malgrat tot, tant Bonastre com Carrascosa es van mostrar ahir confiats a arribar a un acord amb els sindicats. Aquest últim va admetre que queda poc marge i "serrels rellevants", perquè el 9 d'octubre s'acaba el termini per arribar a un pacte. Però, segons Carrascosa, la reducció de plantilla a CatalunyaCaixa és "vital per a la viabilitat" i, sense aquest "ajust laboral", l'entitat "entraria en pèrdues", una situació que no acceptarien els possibles candidats a la pròxima subhasta de l'entitat.

El director general de l'entitat pública va obrir la porta a vendre CatalunyaCaixa en parts: "Estem veient quines carteres d'actius i àrees de negoci poden tenir més valor si es venen independentment". I va especificar que la consultora N+1 ja està contactant amb possibles compradors interessats. Així, la tercera subhasta s'encararia amb una entitat més prima i més "atractiva" per a la banca espanyola, va indicar Carrascosa. La venda es retardarà previsiblement fins al desembre o gener, perquè la de Novagalicia també es desplaçarà fins al novembre.

Més continguts de