FINANÇAMENT EMPRESARIAL
Economia 13/06/2012

Autònoms i botiguers podran accedir a una nova línia de crèdit públic de 65 milions

La Generalitat estrena una línia de finançament per a autònoms i comerciants dotada de 65 milions d'euros a través de l'ICF. La Caixa i Banc Sabadell vehicularan els crèdits i el Govern avalarà.

Ignasi Pujol
2 min
UN SECTOR MALTRACTAT PER LA CRISI El Govern ofereix préstecs per valor de 65 milions d'euros a autònoms, emprenedors i pimes del sector del comerç, una activitat molt afectada per la crisi econòmica. L'ICF farà d'avalador i La Caixa i Banc Sabadell vehicularan les operacions creditícies, liderades pel departament d'Empresa i Ocupació.

BARCELONA.Bones notícies per als autònoms, els emprenedors i els comerciants. Mentre Espanya veu com el rescat del sistema financer pactat amb l'Eurogrup dissabte per valor de 100.000 milions d'euros no aconsegueix alleugerir -més aviat el contrari- la tensió sobre el deute espanyol, el govern català obre una línia de finançament per a microempresaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament es tracta d'una iniciativa del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, que rebrà les sol·licituds de finançament. La dotació global d'aquesta línia serà de 65 milions d'euros, que seran aportats per l'Institut Català de Finances (ICF), segons van explicar a l'ARA fonts del Govern.

Les mateixes fonts van assegurar que aquests recursos aportats per l'organisme creditici de la Generalitat no corresponen a injeccions de capital de l'executiu català, sinó que l'ICF -que depèn de la conselleria d'Economia- els ha captat dels mercats financers.

La nova línia de finançament, anomenada Emprèn, va destinada a autònoms, emprenedors i petites i mitjanes empreses (pimes) del sector del comerç. Un dels avantatges del producte és que, a part dels fons del préstec, l'ICF cobreix el 70% del risc de les operacions, és a dir, que l'administració catalana actua d'avalador.

Entitats financeres

La Caixa i Banc Sabadell seran les entitats financeres que vehicularan els préstecs, que es concediran amb un tipus d'interès d'Euríbor a sis mesos més el 5,5%, amb una comissió d'obertura del 0,5%. L'import mínim dels crèdits serà de 10.000 euros, i el màxim, de 100.000 euros. El termini d'amortització serà de cinc anys, amb una carència de dos anys. La data límit per sol·licitar el préstec serà el 15 de novembre.

Des del setembre del 2011 i fins al 31 de març del 2012 l'ICF ha formalitzat un total de 6.966 operacions en avals, préstecs directes i crèdits amb mediació. Del total d'operacions, un 98% s'han destinat a pimes i autònoms. De l'import total, 1.029 milions, se n'hi han destinat més del 80%, segons la mateixa agència creditícia del Govern.

D'aquests 1.029 milions d'euros, 180 milions corresponen a avals a través d'Avalis i l'ICF. La resta van ser crèdits per finançar les necessitats de circulant de les empreses, inversions, ajudes a la internacionalització o la innovació, o préstecs a socis o inversors per capitalitzar les empreses. Durant el 2011 l'índex de morositat de l'Institut Català de Finances es va situar en el 7,85%, 2,45 punts menys que l'any anterior. La taxa de cobertura va ser del 79%, davant del 53% del 2010.

Saló dels emprenedors

La nova línia de finançament per a autònoms, emprenedors i pimes del sector del comerç es presentarà públicament coincidint amb el saló Biz Barcelona, que se celebra avui i demà al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.

Aquest saló destinat als emprenedors reunirà, entre d'altres, vint fons de capital de risc, que en conjunt sumen una dotació total de 94 milions d'euros d'inversió privada a la recerca de projectes de futur.

stats