MERCAT DE TREBALL

L'OCDE recomana a Espanya abaratir més l'acomiadament per reduir l'atur

El govern espanyol farà servir l'informe de l'organisme per aprofundir en la reforma laboral

L'OCDE va donar ahir carta blanca al ministeri de Treball perquè pugui abaratir l'acomiadament. A l'informe que l'Estat li va encarregar perquè avalués l'última reforma laboral i recomanés els retocs necessaris per guanyar la batalla a l'atur, l'organisme li especifica que encara hi ha marge per ajustar les indemnitzacions que es paguen a les persones que perden la feina. En la pràctica, és un copet a l'esquena a la política laboral del govern popular, ja que sense fer una anàlisi en profunditat del mercat laboral considera que els canvis introduïts el 2012 van en la direcció correcta, perquè han contribuït a augmentar la contractació indefinida i la flexibilitat interna, a reduir acomiadaments col·lectius i a moderar sous.

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, només va voler ressaltar públicament el caràcter independent de l'informe, però va assegurar que ella té el seu propi "full de ruta" i que de moment només simplificarà els models de contracte, que passaran de 42 a 4, amb una eina informàtica que facilitarà la contractació per via telemàtica. A part d'això, es va limitar a dir que estudiarà l'informe i que després farà "petits ajustos" per dinamitzar el mercat laboral. Quins ajustos vol fer és tota una incògnita, però si la tasca de l'OCDE era detectar les errades del sistema per millorar-lo, el cost de l'acomiadament té molts números de ser modificat.

El director d'Ocupació i Afers Socials de l'OCDE, Stefano Scarpetta, va explicar en roda de premsa que el cost de l'acomiadament improcedent de treballadors segueix sent "generós", malgrat que Espanya hagi reduït de 45 a 33 dies per any treballat la indemnització en aquest supòsit. L'OCDE pensa que reduir-la més podria ser un incentiu perquè els empresaris contractin, després de recordar que aquestes indemnitzacions encara estan per sobre de la mitjana de l'OCDE.

Un dels punts que pot provocar més controvèrsies amb els sindicats és el suggeriment fet per l'economista sènior de la Divisió d'Anàlisi i Polítiques d'Ocupació de l'OCDE, Andrea Bassanini, que va advertir que s'haurien de restringir al màxim els casos en què un acomiadament pugui ser declarat nul per un jutge. L'objectiu és limitar la "discrecionalitat" dels tribunals a l'hora d'ordenar la readmissió dels treballadors acomiadats.

Incentius als empresaris

Una de les conclusions de l'OCDE és que la reforma laboral no pot fer miracles si no hi ha creixement econòmic. El que creu provat és que amb la reforma de l'executiu de Mariano Rajoy "s'ha permès evitar més destrucció d'ocupació i hi ha més contractació fixa". De fet, una de les poques dades que va donar l'OCDE per constatar que la situació del mercat laboral va millorant -amb comptagotes- gràcies a la reforma laboral és que "s'han detectat 25.000 contractes indefinits cada mes que poden ser producte de la reforma". Per què? Perquè els empresaris tenen incentius per a la contractació que abans no tenien. Tot i així, l'OCDE creu que cal avançar en la "convergència" dels costos entre l'extinció dels contractes fixos i els temporals. I aquesta segueix sent l'única recepta de l'organisme internacional per fomentar la contractació.

Davant les sospites que l'informe sigui una coartada per donar llum verda als minijobs (contractes de baixa remuneració i d'un màxim de 15 hores setmanals, implantats a Alemanya), l'OCDE els va descartar de ple. L'organisme aposta per la flexibilitat amb contractes a temps parcials però no per "contractes mal pagats".

Una vegada més, va recomanar que les prestacions de l'atur estiguin condicionades a la recerca activa d'ocupació. L'OCDE ho va aprofitar per demanar més coordinació en aquest punt entre les autonomies i Madrid, i va deixar clar que no era una crítica a la descentralització sinó a la falta de claredat.

El + vist

El + comentat