MERCAT DE TREBALL
Economia 05/05/2012

L'atur disminueix en 2.526 persones a l'abril

L'atur va disminuir en 2.526 persones a Catalunya a l'abril per l'efecte de les contractacions de Setmana Santa. La millora, però, queda lluny de la de l'any passat, especialment en l'àmbit estatal.

Elena Freixa
3 min
UNA DE LES OFICINES DEL SERVEI D'OCUPACIÓ DE CATALUNYA 
 La xarxa d'oficines de la Generalitat va registrar 635.721 persones a l'atur a l'abril, una dada que mostra una lleu davallada de només el 0,40% respecte de les xifres del ministeri de Treball del mes anterior.

BARCELONA.L'atur va encadenar el mes passat el segon descens consecutiu a Catalunya, amb 2.526 aturats menys. En el registre de les oficines de treball hi constaven 635.721 persones aturades a finals d'abril, un 0,4% menys que el mes anterior. A tot l'Estat, es van trencar vuit mesos d'increments i l'atur va disminuir en 6.632 persones, fins a situar-se en 4.744.235 d'aturats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La dada preocupant, però, és que ni l'efecte de la Setmana Santa, amb el repunt de contractacions en el sector serveis, va aconseguir l'impacte positiu d'altres anys per aquestes dates. En termes relatius, el mercat de treball es va estancar. A Catalunya, l'abril del 2011 la davallada d'aturats va triplicar la d'aquest abril i a tot l'Estat la millora va ser una dècima part del que es va registrar l'any passat, quan 64.309 persones van trobar feina gràcies a l'impuls dels serveis.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, es va agafar ahir a la tendència positiva que s'observa des del març i que, previsiblement, continuarà gràcies a les contractacions de cara a la temporada forta de turisme aquest estiu. La secretària d'Ocupació, Esther Sánchez, va reconèixer la preocupació que hi ha al Govern per la debilitat amb què davallen les dades en comparació amb els anys anteriors, també en plena crisi.

La reforma ja s'utilitza

El nou marc laboral que és vigent des de fa un parell de mesos es va notant. La patronal CEOE va prendre ahir com a dada que convida a l'optimisme els 13.000 contractes indefinits que s'han fet segons el nou model de contracte per fomentar l'emprenedoria que va introduir la reforma. És un contracte que ha aixecat polèmica perquè preveu, entre altres coses, un període de prova d'un any i l'acomiadament lliure i sense preavís. És molt probable que es modifiquin alguns aspectes d'aquest contracte durant la fase d'esmenes si el PP, com sembla, escolta les propostes que han fet arribar grups com ara CiU. La federació ha proposat una indemnització mínima de vuit dies per any i que es posin més limitacions a l'hora d'aplicar-lo.

De fet, aquest i altres aspectes com l'acomiadament per causes d'absentisme són àrees en què els experts asseguren que hi ha força inseguretat jurídica, cosa que s'haurà de corregir durant el tràmit parlamentari. Foment del Treball va demanar ahir que aquest tràmit serveixi per "consolidar" la reforma i donar seguretat a les empreses en les seves decisions.

On el Govern segueix veient poc marge de maniobra és a reconduir la retallada del govern espanyol en la partida dedicada a les polítiques d'ocupació. Es tracta de recursos que es destinen als plans per orientar i recol·locar aturats mitjançant programes que dissenyen les comunitats autònomes i que aquest any molts estan en risc perquè arribaran 258 milions menys de l'Estat. El ministeri de Treball ha de confirmar en els pròxims dies els recursos amb què comptarà la Generalitat per a la convocatòria de programes del 2011.

Els sindicats exigeixen diàleg

Els sindicats van subratllar amb les dades d'ahir els efectes "molt negatius" que, a parer seu, desprèn la reforma laboral i van tornar a demanar al govern canvis de fons en les mesures. Segons CCOO, la caiguda de la contractació total a Catalunya (amb 2.358 contractes menys a l'abril) i a tot l'Estat justifica que es repensi l'estratègia per generar ocupació a curt i mitjà termini.

"El miratge de la Setmana Santa no amaga la crueltat de les conseqüències de la reforma laboral", va afegir la UGT de Catalunya, que va demanar a l'executiu de Mariano Rajoy que no ignori la indignació que van expressar els treballadors en la manifestació del Primer de Maig. Els agents socials van exigir un marc legislatiu "amb diàleg" i van insistir que el mercat de treball no es recuperarà sense que els governs aparquin les retallades i generin algun estímul a l'economia.

stats