Publicitat
Publicitat

MERCAT DE TREBALL

L’atur cau a ritme rècord, però l’ocupació no creix igual

La indústria i la construcció impulsen les noves altes a la Seguretat Social

La millora al mercat de treball català i espanyol es manté i contribueix a un consens cada cop més ampli a l’hora de parlar d’un canvi de tendència que es confirma mes a mes. Els governs, tant espanyol com català, ho afirmen amb més vehemència mentre que els sindicats l’accepten amb matisos i critiquen el ritme encara massa lent de la recuperació de l’ocupació. Amb les dades a la mà, el novembre va deixar una caiguda rècord de 14.688 aturats a Espanya (la més alta registrada des del 1996) i de més de 5.400 a Catalunya (vegeu gràfic), tot i que les xifres totals encara són altes: més de 4,5 milions d’aturats a tot l’Estat i 581.652 persones sense feina en el cas de Catalunya, segons el registre mensual que publica el ministeri d’Ocupació. A més a més, la dada desestacionalitzada que calcula l’INE parla d’un descens de més de 52.000 aturats en l’últim mes.

Amb aquesta millora, que trenca tres mesos d’augments de l’atur, la xifra catalana de desocupats cau per sota dels nivells del 2011, quan l’economia va tenir un lleu respir abans de començar la segona caiguda. Ja fa més d’un any, però, que les dades milloren en termes generals i ara mateix consten de 56.900 aturats menys que el novembre del 2013 (quasi un 9% menys). En el cas d’Espanya, la millora interanual també és notòria amb més de 296.700 aturats menys, un descens del 6,1%.

A l’altre cantó de la balança, l’afiliació a la Seguretat Social també va créixer lleument al novembre amb més de 5.232 altes (un 0,03% més) a Espanya i 806 nous cotitzadors en el cas de Catalunya. Els sectors que van contribuir de manera més rellevant a la nova ocupació al novembre van ser la construcció, la indústria -sobretot lligada a l’automòbil- i també el sector públic. En canvi, l’hostaleria va notar el mes fluix del turisme i va perdre 82.000 afiliats en un mes a tot Espanya (el ministeri no ofereix dades detallades per comunitats autònomes).

L’activitat contractual al novembre va reduir-se a Catalunya. Es van firmar 54.611 contractes menys que el mes anterior (-21,7%) i el total va situar-se en 197.000. En canvi, la dada va superar els registres del 2013, quan les contractacions van quedar un 14% per sota. La disminució dels contractes firmats va ser generalitzada si es compara amb l’octubre, però va millorar els registres de l’any passat: els indefinits van créixer un 27,77% mentre que els temporals van repuntar un 13%.

Còctel d’optimisme

El diagnòstic del Govern va ser positiu. El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del Govern, Joan Aregio, va donar per “bones” les xifres d’atur registrat del mes de novembre. Va augurar que el 2014 serà “un bon any” en la lluita contra l’atur i va destacar que ja fa 17 mesos consecutius que els aturats catalans cauen en termes interanuals.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també va treure pit assegurant que la millora al mercat laboral demostra que el PP està “guanyant la batalla” econòmica. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va posar números a aquesta victòria i va augurar que Espanya haurà creat 800.000 nous llocs de treball durant el 2014.

En canvi, la disminució d’aturats és encara “poc rellevant”, segons CCOO. El sindicat va valorar que el descens de l’atur no només és lleu des del punt de vista quantitatiu sinó que també és “dolent” en termes qualitatius per la feina precària que genera el mercat de treball. També va posar l’èmfasi en la feina que encara ha de fer Espanya per tornar a les xifres precrisi. La UGT, per la seva banda, també va demanar al govern espanyol que centri els seus esforços a garantir la protecció a les persones que encara estan sense feina i que han esgotat el dret a percebre la prestació i el subsidi per desocupació. La central de treballadors va lamentar les posicions encara “allunyades” que mantenen agents socials i govern espanyol pel que fa a la ajuda als aturats de llarga durada més grans de 45 anys que s’està negociant a Madrid.

La patronal Pimec va ressaltar la contribució de les petites i mitjanes empreses a consolidar el canvi de senyal al mercat de treball, reanimant poc a poc la contractació tot i les incerteses que encara hi ha a l’entorn. En aquesta línia, la patronal espanyola CEOE va llançar un advertiment als agents socials sobre el risc que tornar a incrementar costos pot suposar per a la recuperació econòmica. L’avís arriba en plena negociació amb els sindicats de l’acord que ha de fixar els increments salarials mínims per als pròxims anys, i que la patronal vol que siguin de només el 0,6%.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT