Economia 30/11/2013

L'homologació dels crèdits fiscals acaba amb el malson dels bancs espanyols

i
Toni Garganté
1 min

BarcelonaLa transposició de les normes de Basilea III suposen l'equiparació definitiva de la banca espanyola amb l'europea. També representa el final d'un dels malsons més pesats de les entitats financeres, després de provisionar al màxim pels actius immobiliaris, segons afirmen fonts del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si bona part dels crèdits fiscals (DTA) no s'haguessin acceptat com a capital principal, les entitats financeres s'haurien trobat amb un nou problema, i molt probablement haurien hagut de captar més capital. "Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), els DTA són actius de baixa qualitat perquè només tenen valor si el banc pot generar beneficis en un futur", va assegurar l'economista Anton Gasol. Però ara el 30% dels crèdits fiscals que ha acceptat el ministeri d'Economia comptaran amb l'aval del mateix Estat. El reconeixement d'aquesta mena d'actius esvaeix un dels dubtes més recurrents en la pròxima privatització de NovaGalicia i la possible de CatalunyaCaixa. "Beneficiarà el potencial comprador, perquè es quedarà una entitat molt més capitalitzada", va remarcar el soci de la consultora Tracis, Xavier Segura.

En aquest sentit, per Anton Gasol, "resulta sorprenent des del punt de vista d'equitat que les pèrdues de bancs sanejats per l'Estat puguin compensar els beneficis futurs de les entitats financeres que les absorbeixen, i així disminuir l'impost de societats en els pròxims anys". Altres portaveus van indicar que aquests crèdits fiscals poden ser el gran reclam per a les subhastes de NovaGalicia i CatalunyaCaixa, tenint en compte les reticències del ministre d'Economia, Luis de Guindos, a pagar possibles pèrdues futures en crèdits impagats.

stats