CRISI DEL DEUTE
Economia 03/09/2012

L'hora de la veritat per a Rajoy

Del que passi dijous al consell del Banc Central Europeu (BCE) i a la cita de Merkel i Rajoy depèn que es dugui a terme un nou rescat d'Espanya i la redefinició de l'arquitectura econòmica i bancària europea.

Esther Moix
2 min
PRESSIÓ ALS PAÏSOS AMB PROBLEMES
 El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, concretarà dijous el seu anunci de principis d'agost en què va dir que actuaria per frenar l'escalada dels costos del deute dels estats perifèrics si ho demanaven. El missatge va calmar  els mercats, però va traslladar la pressió als dirigents d'aquests països, especialment Rajoy i Monti.

BRUSSEL·LESJa no hi ha més pròrrogues estivals possibles. L'esperat moviment del Banc Central Europeu (BCE) per alleujar la pressió dels mercats sobre l'eurozona es decidirà aquesta setmana a la reunió que dijous mantindrà el seu consell de govern a Frankfurt. El BCE decidirà si escolta el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el seu homòleg francès, François Hollande, i cedeix en la compra de bons en el mercat del deute, i de passada reconeix els esforços fets per Madrid. Tot i que Draghi ja va deixar clar a principis d'agost que els estats que vulguin aquest baló d'oxigen l'hauran de demanar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir la pressió sobre Draghi es va intensificar i el president de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE), Àngel Gurría, va declarar que "no n'hi ha prou que Espanya i Itàlia facin els deures", sinó que "cal el suport d'institucions com el BCE" per fer front al càstig dels mercats. Per Gurría, "el BCE hauria de començar la compra il·limitada de bons".

Avui sessió a l'Europarlament

Draghi podria deixar entreveure avui quines són les intencions de la institució que presideix, a la reunió a porta tancada que es durà a terme a la comissió d'assumptes econòmics de l'Europarlament. Els eurodiputats podran interrogar els titulars europeus d'Economia, Competència i Mercat Interior -Olli Rehn, Joaquín Almunia i Michel Barnier, respectivament- sobre els plans de Brussel·les sobre el paper del BCE com a supervisor únic de la futura unió bancària europea. També hauran de donar explicacions sobre Grècia, on la troica continua avaluant l'estat dels comptes del país. La seva expulsió ja no és tabú.

El president de l'Eurocambra, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, apostava ahir al diari Der Spiegel per la creació d'una zona econòmica "especial" per a Grècia com a pla B per evitar que Atenes abandoni la moneda única. Igualment, Schulz proposava crear una agència pel creixement per a Grècia que estimulés programes per activar l'economia amb una institució amb delegats de la UE, que donaria la imatge a Berlín de control directe europeu sobre la represa grega.

Rajoy creu que serà reelegit

De Grècia, de la crisi del deute i de la unió bancària que la CE proposarà el 12 de setembre al debat de l'estat de la Unió que se celebrarà al ple del Parlament Europeu, en parlaran també a Madrid Rajoy i Merkel. El marc de la trobada és una conferència econòmica germano-espanyola en què Merkel parlarà de la cooperació entre les empreses dels dos països. Però la intervenció o no del BCE en el mercat del deute, que enfronta Madrid i Berlín, no podrà no ser a la conversa entre tots dos líders. Merkel s'hi juga fins i tot l'estabilitat en el si del banc central alemany, ja que el president del Bundesbank, Jens Weidmann, ja ha advertit que, si el BCE intervé, dimitirà.

Una setmana d'alta tensió per a Rajoy, que fa front a les crítiques per les retallades i la pujada de l'IVA. En una entrevista en diversos diaris europeus, però, el cap del govern espanyol afirma que tornarà a guanyar les eleccions del 2015. "Estic convençut que complir amb el meu deure em portarà a tornar a guanyar", recollia l' Abc . La setmana que ve haurà d'arribar-se a Finlàndia, on són poc amics de perdonar els països massa endeutats.

stats