Publicitat
Publicitat

FINANCES

Llum verda a CaixaBank per comprar Barclays

Banc d’Espanya, Competència i CNMV aproven l’operació que el banc català culminarà al gener

Les traves burocràtiques han quedat enrere i ja només és una qüestió de dies que el negoci de Barclays a Espanya passi a mans de CaixaBank. L’entitat catalana compta des de dilluns amb el vistiplau de tots els reguladors -Comissió Nacional del mercat de Valors (CNMV), Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) i el Banc d’Espanya- per efectuar la compra.

Segons ha pogut saber l’ARA, el Banc d’Espanya va donar dilluns llum verda a l’operació, un tràmit obligatori en les transmissions d’entitats financeres que supervisa aquest regulador. Abans, a principis de novembre, la CNMC va constatar que l’operació no suposa una concentració de negoci que atempti contra la competència i que, per tant, no malmet els interessos dels clients. I, ara fa deu dies, la CNMV va donar l’autorització a la transmissió de societats gestores de fons de Barclays Espanya a CaixaBank.

Completat aquest tràmit, l’operació només està pendent de la signatura de l’operació i el corresponent pagament. L’entitat que presideix Isidre Fainé va anunciar l’acord el 31 d’agost. L’entitat, que no se’n va sortir en la compra de CatalunyaCaixa, va jugar a fons la compra de la filial espanyola de Barclays. La primera gran operació de Gonzalo Gortázar com a conseller delegat va ser la de liderar una adquisició en què sobretot interessava el perfil alt dels clients de la filial britànica, per la seva filial de banca personal i banca corporativa.

De fet, amb l’operació, el primer banc català superarà el Santander en banca privada (només el BBVA seguirà per sobre) i el BBVA en fons (només el superarà el Santander). Amb Barclays, CaixaBank recuperarà també el lideratge en banca minorista a Espanya, ja que incorporarà 550.000 nous clients, 21.600 milions en actius i 176 milions d’actius fiscals diferits.

Reestructuració pendent

El banc català preveu tenir un 10% de retorn a partir del 2016 per una inversió que li costarà 800 milions d’euros. Tot i així, es calcula que els costos d’integració seran uns 300 milions, la majoria relacionats amb les indemnitzacions pels previsibles acomiadaments, que al sector tothom dóna per fet però que encara no s’han fet públics, segons han denunciat reiteradament els representants sindicals de Barclays.

Barclays té 2.400 treballadors i s’especula que uns 1.200 podrien perdre la feina. Tot i que mantindrà presència a Espanya amb el negoci de targetes, la banca d’inversió i una petita part del negoci corporatiu (“bàsicament Íbex-35”, segons fonts del banc britànic), la retallada promet ser dura. De fet, i com va publicar aquest diari, en les últimes setmanes s’han produït negociacions entre els dos bancs a causa dels treballadors que havien de passar a CaixaBank: Barclays es va adonar que no podria seguir amb la seva activitat si marxaven tots els que inicialment s’havien previst i va demanar la continuïtat d’una cinquantena d’empleats dels serveis centrals i de banca d’empreses.

L’entitat catalana sortirà de FCC

CaixaBank, accionista minoritari de B1998 -la societat amb què l’empresària Esther Koplowitz vehicula la seva participació en la constructora amb seu a Catalunya FCC-, ha pactat la seva sortida de l’accionariat el gener del 2015. Així ho va informar la Comissió Nacional del mercat de Valors (CNMV). La decisió s’anuncia dies després que el multimilionari mexicà Carlos Slim (conseller de CaixaBank) s’hagi convertit en nou soci de referència de FCC amb l’adquisició del 25,62% de les accions.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT