MERCAT DE TREBALL

Mare i filla juntes per trobar feina

300 nous llocs de feina a La Roca Village atreuen més d’un miler de candidats

Gabriela Leal i la seva filla Laura arriben a les 9 del matí a La Roca Village. Han agafat el tren fins a Granollers i des d’allà s’han desplaçat al centre comercial en autobús. La Gabriela fa dos anys que és a l’atur; la Laura estudia antropologia. Són mexicanes, fa deu anys que viuen a Barcelona. Tiren endavant amb el sou del cap de família, un pastor protestant. Són dues de les 1.500 persones que ahir es preveia que es presentarien per aconseguir alguna de les 300 ofertes de feina que l’ outlet del Vallès crearà a partir del juny.

“Com t’has assabentat d’aquesta selecció de personal?” “Què significa per a tu un bon servei al client?” “La màquina per a les targetes de crèdit s’ha espatllat. Què fas?” “Si un client s’interessa per un vestit però no n’hi ha de la seva talla, què diries?” Són les quatre preguntes de l’examen escrit que els candidats havien de respondre en anglès, francès, rus o xinès. La Laura parla cinc idiomes, però cap d’ells és el rus o el xinès, els dos idiomes més valorats per ser contractats a La Roca Village, segons explica Salvador Sicart, director de l’empresa de selecció de personal Hays. Sicart confirma que aquest procés de contractació és el més gran amb el qual Hays ha treballat a Catalunya des de l’inici de la crisi. L’any passat, per a 90 llocs de feina es van presentar 1.300 candidats. Aquest any l’augment fins a 300 vacants és gràcies a l’obertura de 40 noves botigues del centre i també en part per l’ampliació d’horaris per la nova condició de la Roca com a municipi turístic. Amb 24.000 metres quadrats, La Roca Village serà l’ outlet més gran a Europa del grup Value Retail, propietària del centre, segons explica Ita Fàbregas, cap de comunicació de La Roca Village.

Entre un 15% i un 20% dels candidats són estrangers, informa Sicart. Una persona que parli l’anglès més el rus o el xinès té opcions molt clares per ser elegit per a la segona fase de selecció, de 400 persones, que començarà avui. La paraula final de contractació la tenen les 110 marques que operen a la Roca. 3,3 milions de persones van passejar el 2013 per La Roca Village -una mena de Poble Espanyol de la roba-, segons Fàbregas. L’empresa afirma que és el tercer centre turístic més visitat de Catalunya després del Camp Nou i la Sagrada Família. El 60% dels clients eren estrangers, i el grup més important eren els visitants francesos i, en segon lloc, els russos i els xinesos. El quart grup internacional més destacable eren els turistes del Pròxim Orient.

La Say Gallardo i el Dani Blázquez formen part del 5% de candidats que encara estudien a la universitat. Compaginen la seva formació amb feines que els aportin finançament. Gallardo, de 22 anys, estudia enginyeria de telecomunicacions a la UAB i necessita diners perquè la matrícula anual li ha augmentat en tres anys de 1.500 a 3.800 euros. Parla anglès i italià, però no domina cap dels quatre idiomes clau per ser contractada: rus, mandarí, francès i àrab. És la primera vegada que Gallardo es presenta per a una feina i tot plegat li ha semblat força fàcil: el seu examen ha durat quinze minuts. Les entrevistes es duen a terme al segon pis d’un dels restaurants de La Roca Village. Asseguts en cadires del menjador, els opositors prenen lloc en taules per escriure i per respondre oralment als tècnics de Hays. La Gabriela i la seva filla Laura tampoc els ha semblat difícil el tràngol: “L’únic feixuc ha sigut l’espera. Una hora a la cua que han ordenat al pàrquing”. Leal és optimista, però admet que ha deixat de ser proactiva cercant feina després de dos anys sense trobar-ne.

El + vist

El + comentat