ENTREVISTA

Mercedes Grau: "Els empresaris han fet el primer pas i ja ens parlen de projectes futurs d'inversió"

Banca March es va instal·lar lluny de la crisi financera. Compta amb un nivell de morositat de l'ordre del 5% i una solvència del 27%. Gestiona patrimonis a partir de 100.000 euros. Es tracta d'usuaris qualificats, amb diners, però Mercedes Grau aclareix que no es tracta d'una banca elitista, perquè una de les poques coses bones que ha aportat la difícil conjuntura econòmica ha estat que la gent ha estalviat el que ha pogut, en alguns casos molt. Això ha fet augmentar el nombre de clients de Banca March. De fet, Catalunya ha duplicat fins al 12%, i en només dos anys, el seu pes dins l'entitat d'origen mallorquí.

En quin punt de la crisi estem?

Estem en el punt més baix de la U, i comencem a aixecar el cap.

I això què vol dir?

Que hi ha uns certs indicadors que conviden a l'optimisme. Veiem com l'immobiliari experimenta una certa revifalla. Aquest sector és el gran indicador de la recuperació. És evident que no tornarà a ser el que era, però estem veient el retorn dels mercats de capitals i dels inversors internacionals. Que Bill Gates s'hagi fixat en una constructora espanyola (FCC) també és positiu, igual que l'entrada de capital d'Amèrica Llatina en alguns projectes. La borsa ha recuperat un cert batec. Finalment, a nivell europeu hi ha un altre clima, molt millor i diferent del de fa just un any o 24 mesos. Observem com Irlanda se'n surt. Molts exemples d'un ambient més positiu, tot i la desacceleració d'alguns mercats emergents, una situació que tampoc hauria de ser motiu de gaire preocupació.

El desgast ha sigut molt gran...

Però hi ha hagut un factor que potser ens ha passat per alt: la fortalesa dels treballadors i els executius que han quedat a les empreses i les organitzacions. Ara trobem gent de bata blava i bata blanca, tot tipus d'empleats, molt més ben preparats que fa cinc anys. Això necessàriament ha de portar a un increment de productivitat. La sensació és que la majoria de les companyies del sector privat han fet els deures. I, en aquest sentit, potser falta encara un esforç en el sector públic.

No hi ha crèdit diuen les empreses i la banca respon que no hi ha projectes... sans...

El que veig és que molts empresaris han fet un primer pas endavant. Ens vénen a veure i ens parlen de projectes futurs d'inversió, d'aquella màquina que haurien d'instal·lar a la fàbrica. Potser no concretaran el projecte a curt termini, però com a mínim ens expliquen el negoci. Es tracta d'un canvi important, tot i que encara hi ha companyies que ens plantegen projectes per finançar pèrdues.

I quan arribarà el crèdit a la gent?

Encara falten dos o tres anys perquè arribi el diner als particulars. Falta que el sector bancari es normalitzi i aquest procés triga a arribar a l'usuari final.

I doncs, com surt el sector bancari de totes les reformes i rescats?

La banca és un proveïdor més d'una empresa o un particular. És un sector que no transforma res. Vivim de deixar diners i d'uns marges. En aquest context, sembla que la reforma financera ha anat bé. Hem sortit de les cures intensives i hem passat a planta. Hi ha entitats que s'han atrevit a fer ampliacions de capital.

I els bancs públics?

Bankia comença a donar resultats positius. Brussel·les ha marcat de manera molt definida el camí per a aquesta entitat i les altres dues (NovaGalicia i CatalunyaCaixa) encara intervingudes.

Banca March no ha entrat en el joc de les compres al sector...

Vam decidir no participar-hi. Hem volgut realitzar un creixement orgànic dins el model d'assessoria financera. Hem crescut molt en els últims dos anys. Dins el marc del pla Catalunya activat el gener del 2012 hem fitxat 30 persones a Catalunya i hem duplicat la nostra presència al grup fins al 12%. Hem obert centres de negoci a Manresa, Reus i Sant Cugat. Per a l'any que ve tenim previst obrir sucursals a Girona i Lleida. Això vol dir que el 2014 tindrem quatre oficines a Barcelona i un total de nou a Catalunya.

El + vist

El + comentat