CORRECCIÓ DEL DÈFICIT
Economia 05/07/2012

Rajoy ultima una nova tisorada de 30.000 milions

Mariano Rajoy prepara un paquet de mesures per reduir el dèficit un 3% del PIB. La pujada de l'IVA, l'eliminació de la deducció per habitatge i la baixada del sou dels funcionaris en serien els pilars.

Ignasi Pujol
2 min
NOVA ONADA REFORMISTA  El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, conversant amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Senat, en una sessió el 5 de juny.

BARCELONA.Ja fa dies que el govern espanyol aplana el camí cap a una nova onada de mesures "difícils" -segons va dir el mateix president, Mariano Rajoy-, d'"esforços addicionals" -en boca del ministre d'Economia, Luis de Guindos-, d'un "paquet de restriccions molt sever" -segons el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo-. En definitiva, un cop acordada, a la cimera europea de Brussel·les de la setmana passada, la recapitalització directa de la banca espanyola i la compra de deute per part del fons de rescat, ha arribat el moment propici de reobrir l'agenda reformista.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot plegat amb l'objectiu de reduir el dèficit públic, que l'executiu espanyol s'entesta a assegurar que reduirà del 8,9% amb què va tancar el 2011 al 5,3% aquest any. Tenint en compte que un punt del producte interior brut (PIB) equival a 10.700 milions d'euros, es calcula que caldria un ajust de 38.520 milions d'euros. L'agència Reuters publicava ahir que el govern espanyol ultima un paquet de mesures a curt i mitjà termini per valor de 30.000 milions d'euros. Aquesta xifra equival al 3% del PIB espanyol.

IVA i funcionaris

En aquesta bateria s'hi inclourien algunes de les principals recomanacions que han fet la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI) a Espanya, com l'increment de l'IVA, l'eliminació de la deducció per la compra de l'habitatge, la implantació de l'anomenat cèntim verd i la retallada de sous a funcionaris.

Tant des del ministeri d'Economia com des del ministeri d'Hisenda van desmentir l'existència d'un pla tancat i quantificat, i van explicar que s'estan dissenyant i estudiant les diferents possibilitats. "No s'ha pres cap mesura i no s'ha fet cap quantificació", va explicar un portaveu d'Hisenda, informa Joan Faus des de Madrid.

Dilluns i dimarts de la setmana que ve se celebren les reunions de l'Eurogrup i de l'Ecofin en què Espanya podria sol·licitar formalment una ampliació del termini per complir amb l'objectiu d'arribar al 3% de dèficit, un objectiu fixat per al 2013 i que la Comissió Europea ja s'ha mostrat partidària de flexibilitzar un any a canvi d'un sever programa de reformes per part de l'executiu de Rajoy.

Podria ser, doncs, al voltant d'aquestes dates quan el govern aprofités per presentar la nova tisorada, que se sumaria a l'ajust estatal de 27.300 milions ja previst per a aquest any i de 16.000 milions per a les comunitats autònomes. La informació de Reuters anava més enllà i parlava fins i tot del tancament de les televisions públiques, un extrem desmentit rotundament des del ministeri d'Hisenda.

El cert és que l'Estat va registrar fins al maig un dèficit de 36.364 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional, equivalent al 3,41% del PIB; enfront del 2,59% registrat en el mateix període del 2011. Aquest increment s'explica en part per l'avançament de les transferències a les comunitats. Tot i així, l'ascens no deixa de ser preocupant, perquè ja s'acosta al límit del 3,5% establert per a tot el 2012. Si aquesta tendència no reverteix, l'objectiu de dèficit per a totes les administracions podria estar en perill.

La prima de risc va tancar ahir en 496 punts, 25 punts per sobre del dia anterior, amb el bo espanyol a deu anys al 6,41%.

stats